Skip to content
Čo budeme potrebovať
- 300 g bielej čokolády (nasekané)
- 120 ml vysokopercentnej smotany
- 30 g masla
- ½ lyžičky ružovej vody
- 2 lyžičky vanilkového extraktu (alebo likéru podľa nášho výberu ako je brandy, Cointreau alebo lieskový likér)
Na ozdobu
- 200 g bielej čokolády (nasekané)
- Jemne nasekané pistácie
- Sušený kokos
- Kakao
- Farebné sypanie
Postup
- Čokoládu, smotanu a maslo rozpustíme v žiaruvzdornej miske nad vodným kúpeľom alebo v mikrovlnnej rúre v krátkych intervaloch za pravidelného miešania
- Vmiešame ružovú vodu, vanilku alebo likér podľa nášho výberu
- Dochucovadlá pridávame postupne a cesto ochutnávame, po vychladnutí bude chuť silnejšia
- Cesto preložíme do plytkej nádoby a chladíme, kým nestuhne, asi 4 hodiny alebo cez noc
- Pomocou čajovej lyžičky naberáme cesto za čistými rukami cesto váľame a vytvoríme guličky
- Tie preložíme na vymastený plech a necháme ich na 30 minút stuhnúť v mrazničke
- Ak chceme čokoládové guličky ozdobiť, rozpustíme si čokoládu rovnakým spôsobom ako v kroku 1
- Necháme ju trochu vychladnúť a potom vychladené guličky vložíme do čokolády a obalíme ich
- Dáme ich späť na vyložený papier na pečenie a posypeme ich akúkoľvek polevou, ktorú sme si vybrali
- Guličky s čokoládou znova necháme 1–2 hodiny vychladiť v chladničke alebo ich na 30 minút zmrazíme
- Čokoládové guličky uchovávame na chladnom mieste alebo v chladničke