Nenechajte sa zmiasť názvom, pretože klasickú ryžu v tomto recepte nenájdete. Tá je nahradená karfiolom. Ostatne ovocie aj zelenina by na našom jedálničku rozhodne nemali chýbať. No, a keď idú niektoré pokrmy pripraviť v trochu zdravšom variante, určite sa tomu nie je potrebné vyhýbať.
Ingrediencie:
- 1 stredný karfiol (cca 400 g)
- 2 lyžičky extra panenského olivového oleja
- 1 lyžička mletého zázvoru
- 1 lyžička semienok rasce
- 1 lyžička horčičného semienka
- 1 zelená chilli paprička nakrájaná na plátky
- 10 – 12 karí lístkov
- 1/2 lyžičky kurkumového prášku
- 1 a 1/2 lyžičky kari korenia
- Soľ podľa chuti
- 2 lyžice lístkov koriandra
Postup:
- Najprv karfiol rozoberieme na ružičky, odrežeme tvrdé časti a prepláchneme.
- Ružičky vložíme do nádoby do kuchynského robota a niekoľkokrát premiešame pulzným tlačidlom, kým nebudeme mať konzistenciu podobnú ryžu.
- Potom na panvici rozohrejeme olivový olej. Pridáme rascu, horčičné semienko, karí listy, zelenú čili papričku a za stáleho miešania restujeme cca 30 – 60 sekúnd.
- Prihodíme mletý zázvor, pripravenú karfiolovú ryžu, kurkumu, karí korenie, soľ a orestujeme.
- Zamiešame, aby sa chute dobre premiešali. Varíme 5-7 minút za občasného miešania na strednom plameni.
- Pred podávaním pridáme lístky koriandra a dobre premiešame.
- Túto indickú korenenú karfiolovú ryžu môžeme podávať ako prílohu s obľúbeným karí, ale pokojne aj ako samostatný pokrm.