Ak fandíte zelenine na akýkoľvek spôsob, potom po tomto šaláte olíznete všetkých desať. Príprava je úplne jednoduchá, rýchla a chuť skvelá vďaka dokonalej kombinácii jednotlivých surovín.
Ingrediencie:
- 1/2 stredného karfiolu
- 4 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
- 1/2 hrnčeka cherry paradajok
- 1/2 hrnčeka hroznového vína
- 1 hrnček rukoly
- 1/4 hrnčeka petržlenu
- 3 zelené jarné cibuľky
- 1/4 hrnčeka vykôstkovaných olív nakrájaných na plátky
- 1/2 hrnčeka syra Feta nalámaného na kúsky
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1/2 lyžice červeného vínneho octu
- 1/2 lyžičky sušeného oregana
Postup:
- Z karfiolu odrežeme jednotlivé ružičky bez hlúbov a vložíme do nádoby kuchynského robota.
- Pomocou pulzného tlačidla mixujeme niekoľkokrát za sebou, až bude karfiol vyzerať ako ryža alebo kuskus.
- Takto pripravený karfiol preložíme do misky, ktorá je vhodná na použitie do mikrovlnnej rúry.
- Pridáme 1 lyžicou oleja, premiešame, zakryjeme poklopom a pri vysokej teplote hrejeme 2 a ½ minút. Hotové presypeme na tácku a necháme vychladnúť.
- Paradajky nakrájame na polovicu, prípadne na štvrtky, pokiaľ sú väčšie.
- Rukolu a petržlen nasekáme nahrubo, zelenú cibuľku na tenké plátky.
- Zmiešame vychladnutú karfiolovú ryžu, paradajky, nakrájanú rukolu, petržlenovú vňať a zelenú cibuľku aj olivy.
- Zostávajúci olej, citrónovú šťavu, ocot a oregano prešľaháme, pridáme do misy a nakoniec prihodíme syr feta.
- Dôkladne premiešame a podávame. Tento šalát sa perfektne hodí aj ako desiata tzv. do krabičky, napríklad do práce, na školenia alebo aj do školy.