Veľmi chutný pokrm, ktorý oceníte len tak alebo napríklad k tanieru horúcej polievky. Vďaka jeho jednoduchej príprave ho zvládne aj začínajúca kuchárka.
Ingrediencie:
- 600 g zemiakov
- 200 g múky
- 200 g slaniny alebo škvarok
- 2 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 vajcia
- štipka muškátového orieška
- soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Olúpte cibuľu a cesnak a cesnak nakrájajte nadrobno.
- Na malé kocky nakrájajte tiež slaninu alebo škvarky.
- Vajcia rozklepnite do misy, rozšľahajte a pridajte kocky slaniny a cesnak.
- Olúpte zemiaky, umyte ich a spolu s cibuľou ich postrúhajte najemno na ostrom strúhadle, alebo je možné použiť tiež kuchynský robot.
- Pridajte zmes zemiakov a cibule k vajciam a všetky ingrediencie dobre premiešajte.
- Nakoniec pridajte soľ, korenie, muškátový oriešok a preosiatu múku a všetko dôkladne premiešajte.
- Predhrejte rúru na 220 °C a vymažte zapekaciu misku maslom.
- Rozprestrite zemiakovú zmes do zapekacej misy.
- Pečte asi 45 minút dozlatista.
Okrem receptov na zemiakovú buchtu si môžete zo zemiakov samozrejme pripraviť aj klasický zemiak alebo zemiakové placky . S kyslou kapustou či hubovou polievkou chutia skvele.