Jednoduchý múčnik, v ktorom sa snúbi zemiakové cesto s vôňou a chuťou škorice. Vyskúšajte, určite vás zachutí.
Ingrediencie:
- 400 g múky
- 250 g zemiakov
- 180 g cukru
- 150 g masla
- 130 ml mlieka
- 40 g čerstvého droždia
- nastrúhaná kôra z jedného citróna
- štipka soli
Poleva
- 80 g masla
- škoricový cukor
Postup:
- Múku preosejte do misy a uprostred urobte jamku.
- Droždie rozdrobte, rozmiešajte s piatimi polievkovými lyžicami mlieka a jednou čajovou lyžičkou cukru dohladka a vlejte do jamky.
- Zmiešajte s trochou múky a nechajte prikryté na teplom mieste asi 30 minút.
- Medzitým si uvarte zemiaky, potom ich olúpte a nastrúhajte najemno.
- Nastrúhané zemiaky zmiešajte s maslom, zvyšným cukrom, mliekom, štipkou soli a citrónovou kôrou.
- Potom pridajte zemiakovú zmes k múčnej a dôkladne prehneťte.
- Opäť nechajte aspoň 45 minút odpočívať.
- Predhrejte si rúru na 200 °C.
- Plech vyložte papierom na pečenie.
- Vyvaľkajte cesto a položte ho na plech.
- Niekoľkokrát prepichnite vidličkou a pečte 30-40 minút dozlatista.
- V malom kastróliku rozpustite maslo, potrite ním koláč a pred podávaním ho posypte škoricovým cukrom.