Už ste niekedy skúšali tieto americké šišky v domácom prostredí? Mnohé obchody často nevedia, čo za múčniky tohto štýlu chcieť a môže sa stať, že vás aj jeden kúsok vyjde takmer na 100 korún.
Prečo si teda nevyrobiť svoje vlastné zo surovín, ktoré má každý bežne doma? No, a keď už sa do toho pustíte, omrknite aj recepty na americké lievance .
Ingrediencie:
- 1 a 1/2 hrnčeka mlieka
- 2 vrecká sušeného droždia
- 1/2 hrnčeka teplej vody
- 1/2 hrnčeka cukru kryštál
- 1 lyžička soli
- 2 vajcia
- 1/3 hrnčeka rozpusteného nesoleného masla
- 5 hrnčekov preosiatej hladkej múky
- Olej na vyprážanie
- Múčkový cukor na posypanie
Postup:
- Droždie rozpustíme v teplej vode s trochou kryštálového cukru a necháme na teplom mieste vzísť.
- Do hlbokej misky dáme polovicu múky, pridáme soľ, vajcia, rozpustené maslo, cukor a mlieko.
- Nakoniec vlejeme pripravený kvások a vareškou spracovávame, aby sa prísady premiešali.
- Potom po častiach pridávame zvyšnú múku. V prípade potreby ešte pridáme trochu múky. Je potrebné, aby bolo cesto mäkké a mierne lepivé.
- Vypracujeme do hladka a misu zakryjeme čistou utierkou. Odložíme na teplé miesto so stálou teplotou a necháme cca 2 hodiny kysnúť, aby zdvojnásobilo objem.
- Po vykysnutí odoberieme polovicu cesta, vyvaľkáme na plát s hrúbkou asi 1 cm a pomocou guľatej formičky vykrajujeme kolieska. Malou formičkou ešte urobíme malý otvor uprostred. Pokiaľ máme, vykrojíme kolieska formičkou na donuty.
- Takto pripravené šišky zakryjeme čistou utierkou a necháme ďalších 40 minút kysnúť.
- Do panvice nalejeme vyššiu vrstvu oleja, a akonáhle sa rozohreje, vložíme doň opatrne jednotlivé šišky a smažíme z oboch strán dozlatista.
- Dôležité je, aby nebol olej až príliš horúci, pretože potrebujeme, aby sa donut smažil aj vo vnútri, inak nebude mať tú správnu chuť.
- Hotové šišky posypeme práškovým cukrom.
Tip: Kto chce trochu zmenu, môže použiť škoricový alebo vanilkový cukor, prípadne zmiešať vanilku s práškovým cukrom. Dobré je tiež pridať škoricu do práškového cukru a posypať podľa ľubovôle.