Smotanové donuty

Smotanové donuty

Kyslá smotana dokáže ochutiť prakticky čokoľvek. Je to vďačná surovina, vhodná pre studenú aj teplú kuchyňu. Vďaka nej budú šišky krásne vláčne, jemné as neprekonateľnou chuťou.

Ingrediencie:

Na šišky:

  • 2 a 1/4 hrnčeka polohrubej múky
  • 1 a 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 lyžičky mletého muškátového orieška
  • 1/2 šálky krupicového cukru
  • 2 polievkové lyžice rozpusteného nesoleného masla
  • 2 veľké žĺtky
  • 1/2 hrnčeka kyslej smotany
  • Stolný olej na vyprážanie

Na polevu:

  • 3 a 1/2 hrnčeka preosiateho práškového cukru
  • 1 a 1/2 lyžičky kukuričného sirupu
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1/3 hrnčeka horúcej vody

Postup:

  • Do misy preosejeme múku, prášok do pečiva, soľ a muškátový oriešok. V mise stojanového mixéra s lopatkovým nástavcom ušľaháme maslo s cukrom do peny.
  • Pridáme žĺtky a miešame, kým nebudú svetlé a husté. Prihodíme suché ingrediencie, pričom striedame s kyslou smotanou.
  • Miešame 30 sekúnd pri nízkej rýchlosti, alebo kým cesto nebude hladké, ale ľahko lepivé. Pokiaľ sa cesto lepí, pridáme múku po jednej polievkovej lyžici. Zakryjeme plastovým obalom a dáme na 1 hodinu vychladiť.
  • Na pomúčenom povrchu cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm. Pomocou vykrajovača na šišky alebo dvoch rôzne veľkých formičiek na sušienky vykrájame čo najviac šišiek a podľa potreby namáčame vykrajovače do múky, aby nelepili.
  • Počas zahrievania oleja dáme šišky do chladničky, aby cesto bolo pri smažení mierne studené. Do panvice nalejeme vyššiu vrstvu stolného oleja (cca 4 cm). Zahrejte na 180 – 185 stupňov.
  • Šišky smažíme po niekoľkých kusoch dozlatista, z každej strany cca 2 minúty. Strážime správnu teplotu oleja, aby bola stála a donútené sa nepripálili.
  • Necháme odkvapkať na tanieri vyloženom kuchynskými papierovými utierkami, aby sa do nich vsiakol prebytočný tuk.
  • Na polevu zmiešame všetky ingrediencie v mise metličkou, aby bola hladká. Každý kus ponoríme do polevy a odložíme na mriežku nad plechom či táckou, aby sa zachytil prebytok polevy.
  • Necháme 20 minút odležať, kým glazúra nezatuhne. Úplne najlepšie sú čerstvé, ale ak ich uložíme do chladničky vo vzduchotesnej nádobe, potom tam vydržia zhruba 3 dni.
Staromódne šišky z kyslej smotany.
Zdroj: https://handletheheat.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.