Všetci milujeme šišky, ale nie každý fandí vyprážaným pokrmom. Tento recept ponúka skvelé donuty, ktoré sú nadýchané a chutia úplne inak, než keď sa smaží vo vrstve oleja.
Ingrediencie:
Na šiškovú zmes:
- 2 a 1/2 hrnčeka polohrubej múky
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
- 1 hrnček kyslej smotany
- 3/4 hrnčeka hnedého cukru
- 1/4 hrnčeka rozpusteného neslaného masla
- 4 polievkové lyžice rastlinného oleja
- 1 lyžička vanilkovej extraktu
- 2 vajcia
Na glazúru:
- 2 hrnčeky práškového cukru
- 1/4 šálky mlieka
Postup:
- Predhrejeme rúru na 220 stupňov.
- Zmiešame múku, jedlú sódu, kypriaci prášok do pečiva, škoricu a muškátový oriešok v stredne veľkej mise.
- Do samostatnej veľkej misy pridáme kyslú smotanu, hnedý cukor, maslo, rastlinný olej aj vanilkový extrakt a dobre rozšľaháme.
- Po jednom kúsku pridáme vajcia a dôkladne premiešame.
- Nakoniec pridáme múčnu zmes a naposledy starostlivo premiešame.
- Cesto preložíme do veľkého vrecka a pomocou nožníc odstrihneme koniec, aby sa utvoril otvor.
- Pripravíme si formu na šišky, ktorú postriekame kuchynským sprejom a pomocou vrecka nastriekame cesto do formy. Utvoríme kruhy okolo vystúpeného stredu.
- Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 10 – 12 minút.
- Počas pečenia šišiek si pripravíme polevu. Do misy dáme cukor a pomaly vmiešame mlieko. Musíme miešať tak dlho, pokiaľ nebude glazúra jemná a hladká.
- Akonáhle sa šišky dopečú, namočíme jednu po druhej do glazúry.
- Položíme na mriežku a necháme vychladnúť, aby stuhla poleva. Potom už len stačí ponúknuť ostatným.