Šišky bez lepku

Šišky bez lepku

Nechcete alebo nemôžete prijímať lepok a hľadáte tak vhodné alternatívy na všetky obľúbené pokrmy? Bezlepkové donuty zachutnajú všetkým bez rozdielu. Sú ľahké, rýchle a veľmi chutné.

Ingrediencie:

Na šišky:

  • 1/4 hrnčeka zmäknutého nesoleného masla
  • 1/4 hrnčeka kukuričného oleja
  • 1/2 hrnčeka cukru krupica
  • 1/3 hrnčeka hnedého cukru
  • 2 veľké vajcia
  • 1 a 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 2 s 2/3 hrnčeka univerzálnej bezlepkovej múky
  • 1/2 lyžičky xantánovej gumy
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • 1 a 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 3/4 lyžičky mletého muškátového orieška
  • 3/4 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 hrnček mlieka

Na polevu:

  • 5 polievkových lyžíc rozpusteného soleného masla
  • 1 a 1/2 lyžice mletej škorice
  • 1/2 hrnčeka cukru múčka

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 200 stupňov. Nastriekame formu na šišky kuchynským olejom v spreji a dáme bokom.
  • Do nádoby elektrického mixéra dáme maslo, olej, oba druhy cukru a našľaháme do hladkej peny. Pridáme vajcia, vanilkový extrakt a znova na stredný výkon šľaháme.
  • V malej miske premiešame múku, xantánovú gumu, škoricu, prášok do pečiva, muškátový oriešok, soľ a jedlú sódu.
  • Striedavo pridávajte múčnú zmes a mlieko do maslovej zmesi, pričom začíname aj končíme práve múkou. Miešame pri nízkej rýchlosti, kým sa všetko dôkladne nespojí.
  • Naberieme cesto do vrecka a pevne uzavrieme. Pomocou nožníc odstrihneme roh a cesto vytlačíme do dutín formy na šišky a naplníme takmer plné.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme po dobu 7 minút, kým nie sú zlatisto hnedé. Vyberieme z rúry a necháme 2-3 minúty vychladnúť vo forme. Potom otočíme a vyklopíme na kuchynskú mriežku.
  • Rovnaký postup aplikujeme aj na zvyšné cesto, pričom pred každou dávkou formu nastriekame kuchynským sprejom.
  • Rozpustené maslo dáme do malej misky a po vychladnutí doň vždy namočíme hornú stranu šišky.
  • Hneď na to vložíme do misky, kde máme zmiešaný cukor so škoricou, aby sa utvorila cukrová krusta. Dáme späť na mriežku a necháme zatuhnúť.
  • Môžu byť skladované vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote po dobu 2-3 dní.
Bezlepkové pečené šišky so škoricovým cukrom.
Zdroj: https://mygluten-freekitchen.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.