Recept na plnenú tortillu, ktorú si môžete bez väčších problémov vyrobiť každý deň. Táto mexická pochúťka je, plnená lahodným koreneným hovädzím mäsom, ryžou a ďalšími náplňami podľa vášho výberu. Náplň z hovädzieho mäsa je obzvlášť výborná, pretože je vyrobená z domáceho mexického korenia, ktoré je oveľa lepšie ako kupovaná zmes!
Čo budeme potrebovať
Na korenie
- Lyžička cibuľového korenia
- Sušené oregano
- Soľ
- 2 lyžičky mletej rasce
- Lyžička papriky
- Lyžička čierneho korenia
Na hovädzie mäso
- ½ lyžice olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- ½ cibule (nakrájaná najemno)
- 500 g hovädzieho mletého mäsa
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 3 lyžice vody
Na burrita
- 6 – 8 veľkých tortill
- 750 g varenej ryže
- 500 g ľadového šalátu alebo kapusty (nakrájané najemno)
- 250 g kukurice
- 250 g čiernych fazule
- 3 paradajky (zbavené semienok a nakrájané na kocky)
- ½ červenej cibule (nakrájané nadrobno)
- Jemne nasekaný koriander
- 150 g strúhaného syra
Postup
- Olej rozpálime na panvici na vysokú teplotu
- Pridáme cesnak a cibuľu
- Vyprážame asi 2 minúty, kým cibuľa ľahko nezhnedne
- Pridáme mleté hovädzie mäso a pokračujeme v vyprážaní
- Opekáme, kým nezhnedne
- Pridáme všetko sypké korenie a varíme ďalšiu minútu
- Potom pridáme paradajkový pretlak a vodu
- Pokračujeme vo varení ďalšie 3 minúty, kým sa voda z väčšej časti neodparí
- Hovädzie mäso, ale musí zostať šťavnaté a nevysušené
- Vypneme platňu a mäso necháme 10 minút vychladnúť
- Tortillu si položíme na pracovnú plochu a začneme ju plniť
- Do stredu tortilly pridáme 50 g ryže, na nej dáme 50 g hovädzie mäso, potom trochu ľadového šalátu, kukurice, čiernych fazule, rajčiakov, všetko posypeme červenou cibuľou, koriandrom a syrom
- Spodnú časť tortilly preklopíme cez náplň, tak aby sme ju zakryli, a potom preložíme okraje tortilly
- Pevne tortillu zrolujeme a potom zabaľte do alobalu
- Burrito môžeme podávať už takto pripravené alebo ho uchovať na neskoršiu konzumáciu v tom prípade ho bude nutné ohriať
- Pre ohriatie ho osmažíme na panvici bez oleja zabalené v alobale na stredne vysokej teplote po dobu niekoľkých minút z každej strany, aby bola zvonku mierne chrumkavá a prehriata.
- Alebo ho možno v alobale ohriať pri 180 stupňoch v rúre po dobu 20 minút
Burrito sa najlepšie podáva s niečím na namáčanie – kyslá smotana (alebo jogurt) a nejaká chilli omáčka sú moje najobľúbenejšie . Pozrite sa na koniec článku a vyrobte si napríklad domácu guacamole alebo salsu, ktorú môžete už aj tak lahodný recept na burrito ešte vylepšiť!