V tomto recepte na burrito použijeme namiesto mletého hovädzieho mäsa, hovädzí steak, ktorý je marinovaný v lahodnej zmesi pomarančovej a limetkovej šťavy, cesnaku, koriandra, rasce a chilli prášku. Recept je o niečo obsiahlejší, ale je to len z dôvodu, že nepoužívame plechovky a konzervy. Všetko je robené od základu z poctivých čerstvých surovín.
Čo budeme potrebovať
Na Carne Asada (grilované hovädzie mäso)
- 120 ml čerstvej pomarančovej šťavy
- 40 g jemne nasekaných lístkov koriandra
- 4 stredné strúčiky cesnaku (nasekané)
- 2 lyžice limetkovej šťavy
- Lyžica panenského olivového oleja
- 2 lyžičky mletej rasce
- 2 lyžičky sušeného oregana
- 2 lyžičky chilli prášku
- Lyžička soli
- 700 g hovädzieho steaku (očisteného a nakrájaného na plátky)
Na fazule
- 50 ml extra panenského olivového oleja
- 180 g cibule (nakrájaná na kocky)
- 3 stredné strúčiky cesnaku (nasekané)
- 2 lyžičky mletého
- 2 sušené bobkové listy
- 400 g suchých čiernych fazule
- 1,5 l domáceho kuracieho vývaru
- Soľ
Na ryžu
- 30 ml oleja
- 250 g dlhozrnnej ryže
- 180 g cibule (nakrájaná na jemné kocky)
- 3 stredné strúčiky cesnaku (nasekané)
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 550 ml kuracieho vývaru
- Lyžička soli
Na zostavenie burritos
- Olej
- 6 tortill
- 450 g strúhaného syra
- Kyslú smotanu
- Avokádo (nakrájané na plátky)
- Salsu
Postup
- Na marinádu si v uzatvárateľnom vrecúšku zmiešame pomarančový džús, koriander, cesnak, limetkovú šťavu, olivový olej, rascu, oregano, chilli prášok a soľ
- Vrecko uzavrieme a ľahko s ním zatrepeme, aby sa ingrediencie dôkladne spojili
- Do vrecka pridáme nakrájané kúsky hovädzieho steaku
- Potom vrecko znovu uzavrieme a vytlačíme prebytočný vzduch
- Mäso v chladničke marinujeme aspoň 3 až 8 hodín
- Medzitým si pripravíme fazuľu
- V strednom hrnci si zahrejeme olivový olej na stredne vysokú teplotu
- Pridáme cibuľu a varíme
- Premiešavame, aby cibuľa zmäkla a zhnedla
- Potom vmiešame cesnak, rascu a bobkové listy a začneme variť, kým sa korenie nerozvonia, asi 30 sekúnd
- Pridáme fazuľu, kurací vývar a veľkú štipku soli
- Zmes privedieme do varu
- Potom teplotu znížime na minimum, prikryjeme a varíme, kým fazuľa nezmäknú, približne asi 2 – 3 hodiny
- V priebehu varenia pridávame vodu, aby fazuľa zostala ponorená.
- Zložíme pokrievku a za občasného miešania pokračujeme ďalších 45 minút vo varení, kým nie sú fazuľa veľmi mäkké až krémové
- Akonáhle fazuľa úplne zmäknú, nechajte tekutinu zredukovať, aby vnikla hustá, krémová omáčka
- Ochutnáme av prípade potreby dochutíme soľou
- Bobkové listy vyhodíme, fazuľovú náplň zložíme z platne a necháme ju zakrytú, kým nezačneme s plnením
- Na ryžu si v hrnci na vysokú teplotu zahrejeme olivový olej
- Pridáme prepláchnutú a odkvapkanú ryžu a začneme za stáleho miešania variť, kým ľahko neopečie
- Vmiešame cibuľu, cesnak a za stáleho miešania varíme, kým cibuľa nezačne mäknúť a ľahko hnednúť
- Pridáme paradajkový pretlak a varíme ďalšiu minútu
- Pridáme kurací vývar a zmes privedieme do varu
- Keď sa zmes začne variť, znížime teplotu, hrniec prikryjeme pokrievkou a varíme ďalších 15 minút
- Hrniec odstránime z platne a prikrytý ho necháme ďalších 10 minút odpočívať
- Z hrnca zložíme pokrievku a ryžu jemne našuchoríme vidličkou
- Podľa potreby ju znovu prikryjeme a udržujeme v teple, kým nebude pripravená na použitie
- Steak vyberieme z marinády a osušíme ho
- Rozpálime si panvicu na vysokú teplotu a marinovaný steak na ňu vhodíme a rýchlo ho opečieme
- Prepečený steak zložíme z panvice a necháme ho 10 minút odpočívať, než s ním začneme plniť burrito
- Na suchej nepriľnavej panvici si na strednú teplotu ohrejeme tortillu
- Tortillu zložíme z panvice a posypeme jej syrom
- Do stredu pridáme rovnomernú vrstvu ryže
- Na ryžu naložíme fazuľu, potom ďalší syr, potom hovädzie mäso, kyslú smotanu, salsu, plátky avokáda
- Bočné strany tortilly preložíme cez náplň
- Potom zrolujeme spodnú časť tortilly cez náplň
- Pri rolovaní pevne držíme bočné strany
- Burrite ešte zabalíme do alobalu, aby lepšie držalo pohromade
- Ihneď podávame