Bravčové mäso naplnené na prasknutie kyslou kapustou a lahodnou tučnou slaninou. Vychutnajte si ho spoločne s omáčkou, ktorú pripravíte zároveň s týmto pokrmom a šťouchaným zemiakom.
Čo budeme potrebovať
Na závitky
- 1 kg bravčového stehna
- 500 g kyslej kapusty
- 200 g údeného bôčika (nakrájaný na kocky)
- 150 g sadla
- 300 ml vývaru
- 50 g hladkej múky
- Soľ
- Korenie
- Cibuľa (nakrájaná nadrobno)
Na zemiaky
- 1 kg zemiakov
- 2 lyžice masla (alebo masti)
- 1 zväzok jarnej cibuľky
- Hrsť petržlenovej vňate (nasekané)
Postup
- Rúru si predhrejeme na 160 stupňov
- Mäso nakrájame na plátky
- Potom ho zľahka naklepeme, osolíme a okoreníme
- ⅔ kapustu zmiešame s nakrájaným bôčikom
- Kapustovú zmes rozdelíme do stredu každého plátku
- Ten potom zabalíme, ako keby sme balili španielske vtáčiky
- A každý balíček oviažeme povrázkom
- Závitky naukladáme do pekáča
- Ľahko ich podlejeme vodou a vložíme do rúry
- V rúre ich pečieme približne 40 minút, kým nie sú dostatočne mäkké
- Medzitým si na 100 g sadla do zlatista opečieme cibuľku
- Potom pridáme vývar (viď TIP)
- Pridáme zvyšok kapusty a pokračujeme vo varení asi 5 minút
- Na zvyšných 50 g masti speníme múku a miešame ju, kým nám nezružovie
- Múkou zahustíme omáčku, ktorou varíme ďalšiu minútu
- Do hrnca s kapustou pridáme hotové závitky a necháme ich tu variť ďalších 5 minút, aby sa chute prepojili
- Vedľa v hrnci si vo vriacej osolenej vode uvaríme zemiaky
- Tie potom spoločne s maslom rozšťoucháme a zmiešame s jarnou cibuľkou a nasekanou petržlenovou vňaťou
Buď použijeme 300 ml vývaru, alebo 150 ml vývaru spoločne so 150 ml šťavy, ktorá sa nám vypekla zo závitkov .