mäsovú roládu plníme slaninou, prúžkami kyslej uhorky a orestovanou cibuľkou, vďaka ktorej je obzvlášť chutná. Kus hovädzieho mäsa na roládu, ktoré v recepte používame je rumpsteak, ktorý je obzvlášť krehký a šťavnatý.
Čo budeme potrebovať
- 4 plátky hovädzieho mäsa
- 700 g kyslej kapusty
- 500 ml hovädzieho vývaru
- 250 ml červeného vína
- 50 g údenej slaniny
- 4 cibuľa
- Mrkva
- Kyslé uhorky
- 3 strúčiky cesnaku
- 4 lyžice oleja
- Lyžica paradajkového pretlaku
- Bobkový list
- Lyžica masla
- 4 lyžičky horčice
- Soľ
- Korenie
- Múka
Postup
- Slaninu nakrájame na malé kocky
- Cibuľu nakrájame na tenké plátky
- Kyslé uhorky zase rozrežeme na tenké prúžky
- Cesnak buď prelisujeme, alebo nasekáme nahrubo
- Mrkva nakrájame na tenké kolieska
- Vo väčšej panvici si na strednú teplotu orestujeme slaninu s polovicou množstva cibule a trochou oleja
- Restujeme po dobu 3 minút a potom stiahneme z platne
- Jednotlivé plátky hovädzieho mäsa si osušíme kuchynskou utierkou
- Každý plátok potrieme horčicou, osolíme a okoreníme
- Pridáme orestovanú slaninu s cibuľou a nakrájané uhorky
- Plátky zrolujeme do rolády a previažeme povrázkom
- V panvici si rozpustíme maslo s olejom
- Pridáme rolády az každej strany ich po dobu 3-4 minút opekáme
- Potom rolády vyberieme a dáme bokom
- Do panvice pridáme mrkvu, zvyšnú cibuľu, cesnak a pretlak
- Zmes začneme restovať
- Po 3 minútach restovania, roládu vrátime do panvice
- Všetko zalejeme vývarom a červeným vínom
- Pridáme bobkový list a všetko privedieme do varu
- Varíme tak dlho, kým sa časť tekutiny neodparí
- Potom panvicu prikryjeme a na strednú teplotu necháme v panvici dusiť približne 1,5 hodiny
- Závitky z panvice vyberieme a dáme bokom
- Omáčku dochutíme soľou, čiernym korením a podľa potreby zahustíme múkou
- Kyslú kapustu zahrievame vo veľkom hrnci na miernu teplotu 5-10 minút
- Pridáme trochu vývaru a horčice a za občasného miešania prehrievame
- Záhorácke závitky podávame na kyslej kapuste, preliate omáčkou z červeného vína a
Pokiaľ dávate prednosť krémovej omáčke, môžete do nej vmiešať hustú smotanu.
Roládu a omáčku podávajte s domácimi Spätzlami alebo domácou žemľovou či zemiakovou knedľou alebo varenými zemiakmi.