Táto masová roláda je jednou z najznámejších a najchutnejších jedál na Slovensku. Hovädzia roláda je plnená slaninou, cibuľou, horčicou a nakladanou uhorkou, následne opečená a dusená v neuveriteľne chutnej omáčke.
Čo budeme potrebovať
Na roládu
- 8 plátkov hovädzieho mäsa
- 3 lyžice horčice
- 8 kyslých uhoriek
- 400 g kyslej kapusty
- Cibuľa (nakrájaná na plátky)
- Soľ
- Mleté korenie
Na omáčku
- Lyžica masla
- Lyžica oleja
- Stopkový zeler (nakrájaný)
- Cibuľa (nakrájaná)
- Strúčik cesnaku
- Pór (nakrájaný)
- Mrkva (nakrájaná
- 100 ml červeného vína (suchého)
- 200 ml hovädzieho vývaru
- Lyžica paradajkového pretlaku
- Bobkový list
- Lyžička cukru
- Soľ
- Korenie
- 3 lyžice múky (alebo kukuričného škrobu)
Postup
- Hovädzie plátky si rozložíme na pracovnú plochu
- Každý plátok potrieme horčicou a posypeme soľou a korením
- Na každý plátok mäsa položíme plátok slaniny, uhorky, cibuľu a kapustu
- Mäso zrolujeme do rolády a previažeme povrázkom
- Vo väčšom hrnci si rozohrejeme maslo a olej
- Rolády zo všetkých strán rovnomerne opečieme a potom odložíme bokom
- Do rovnakej panvice pridáme cibuľu, ktorú necháme zosklovatieť
- Pridáme cesnak, pór, mrkvu a zeler
- Zeleninu varíme asi 5 minút
- Zalejeme jej červeným vínom a všetko privedieme do varu
- Takto varíme 2-3 minúty, potom teplotu znížime
- Pridáme vývar, pretlak, bobkový list, cukor, soľ a korenie
- Do panvice pridáme závitky
- Panvicu prikryjeme a všetko necháme na nízku teplotu dusiť
- Dusíme asi 90 minút
- Keď je mäso mäkké, závitky vyberieme z hrnca a dáme bokom
- Vypečenú šťavu môžeme (ale nemusíme) preosiať, aby nám zostala len šťava
- Ak sme si šťavu preseli, zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérom a necháme si ju po ruke
- Scedenú šťavu privedieme do varu
- Omáčku zahustíme buď rozmixovanou zeleninou alebo múkou alebo škrobom
- Za stáleho miešania necháme omáčku zhustnúť
- Pridáme soľ, korenie a horčicu, všetko podľa chuti
- Zo závitkov zložíme povrázok a vrátime späť do omáčky, aby sa prehriali, potom podávame
Pokiaľ dávate prednosť krémovej omáčke, môžete do nej vmiešať hustú smotanu.
Roládu a omáčku podávajte s domácimi Spätzlami alebo domácou žemľovou či zemiakovou knedľou alebo varenými zemiakmi.
Skvelou prílohou pre tento recept na záhorácke závitky sú aj zemiakové placky. Nechajte nami inšpirovať rôznymi receptami na zemiakové placky a vychutnajte si tento pokrm ešte o niečo viac!