Pokrmy z bravčového mäsa a kyslej kapusty sú súčasťou menu v každej východoeurópskej reštaurácii a hlavné suroviny sú obľúbenou súčasťou každej európskej domácnosti.
Čo budeme potrebovať
- 500 g mletého bravčového mäsa
- 300 g kyslej kapusty
- 2 mrkvy
- Cibuľa
- Lyžička rasce
- 4 plátky slaniny
- Hrsť petržlenu
- Lyžička soli
- Lyžička korenia
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžičky cibule v prášku
- Lyžička worcesterskej omáčky
- 2 vajcia
- 100 g strúhanky
- 25 ml vody
- 2 lyžice oleja
Postup
- Kapustu dáme do sitka, zľahka ho prepláchneme a necháme odkvapkať
- Vytlačíme z neho prebytočnú vodu a umiestnime ho do stredne veľkej misy
- Na platni začneme zahrievať panvicu s olejom
- Cibuľu, mrkvu a slaninu si nakrájame na kocky
- Cibuľu potom pridáme do panvice a restujeme ju do zlatista
- Po chvíli pridáme nakrájanú mrkvu
- Vmiešame kyslú kapustu, slaninu, lyžičku soli, korenia a rasce
- Za stáleho miešania vyprážame asi 15 minút
- Potom zmes zložíme z platne a dáme bokom
- V strednej miske zmiešame mleté bravčové mäso, zvyšnú soľ, korenie, petržlen, cesnak, cibuľový prášok a vajcia
- Všetko zmiešame dohromady a pridáme worcesterskú omáčku a vodu
- Mäso s korením dôkladne prepracujeme
- Mäsovú zmes rovnomerne rozprestrieme na papier na pečenie a vytvarujeme z nej obdĺžnik
- Kapustovú zmes navrstvíme na mäso
- Keď máme hotovo, mäso zarolujeme
- Pekáč vymastíme olejom alebo maslom a závitok do neho, „švom“ dole položíme
- Závitok potrieme trochou oleja a vložíme ju do rúry
- Pečieme na 180 stupňov po dobu 45-60 minút
- Potom mäso vyberieme z rúry a necháme ho 10 minút odpočívať
- Závitok nakrájame na plátky a podávame ho s obľúbenou omáčkou
S čím záhorácky závitok podávať? Určite s niektorou z našich perfektných domácich prílohových omáčok , z ktorých sa vám budú zbiehať sliny. Odviažte sa a vyskúšajte aj tie sladké.