Zavariť egreše nie je vôbec jednoduchá záležitosť, často sa stáva, že bobule popraskajú. Ukážeme si ďalší spôsob prípravy tak, aby egreše zostal vcelku.
Budete potrebovať
- egreše
- nálev
- poháre na zaváranie
- ihlu
Postup prípravy
- A zase rovnako ako predtým – egreše zbavíme stopiek a kvetov, umyjeme.
- Pripravíme si cukrový rozvar podľa chuti.
- Dôkladne vysterilizujeme všetky zaváracie poháre, ktoré budeme používať.
- Egreše nasypeme do hrnca, zalejeme vodou a varíme 5 minút – celý čas udržujeme teplotu okolo 60 stupňov, nesmie dôjsť k varu.
- Potom egreše nasypeme do studenej vody a následne do pohárov.
- Poháre dolejeme horúcim nálevom až po okraj.
- Zaviečkujeme a vložíme do zaváracieho hrnca – asi 1 centimeter od seba.
- Do zaváracieho hrnca nalejeme vodu tak, aby boli poháre ponorené.
- Varíme 20 minút pod teplotou 85 stupňov.
- Poháre ešte horúce vytiahneme a otočíme smerom hore dnom.
- Necháme vychladnúť a skladujeme v chladnom a tmavom mieste.