Toto je jedna z najrýchlejších dobrôt, ktorú dokážete pripraviť takmer na počkanie. Bez ohľadu na to, či sedíte na terase pri grile, na chalupe pri remoske alebo v bytovke pri elektrickej rúre, stačí vziať pekáčik a pár chutných surovín, aby ste bez veľkých príprav vykúzlili skvelý obed, večeru či občerstvenie.
Ingrediencie
- 2 žlté cibule
- 1 červená cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 4 stopky stopkového zeleru
- 1 kg špekáčikov
- majorán na dochutenie
- sladká paprika na dochutenie
- 250 ml bieleho vína (ideálne Rizling Rýnsky)
Postup
- Nakrájajte na kúsky jednu veľkú cibuľu, pridajte k nej tri strúčiky cesnaku a doplňte ich štyrmi stopkami stonkového zeleru.
- Táto hrubo krájaná zmes príde na pekáčik, kde vytvorí akúsi spodnú vrstvu, ktorá zabráni pripaľovaniu.
- Kilogram špekáčikov narežte po dĺžke tak, ako by ste pripravovali utopenca.
- Tentoraz však do každého zárezu príde niekoľko plátkov žltej a červenej cibule.
- Nebojte sa tenkým nožom zarezať špekáčiky ho hĺbky – len tak sa otvoria pre výdatné naplnenie.
- Poukladajte ich jeden vedľa druhého, posypte čerstvou zelerovou vňaťou a nezabudnite ich dochutiť sladkou paprikou a majoránom.
- Vo chvíli, keď všetko podlejete 250 mililitrami bieleho vína, na rad prichádza pečenie.
- Nezáleží na teplote a ani na dĺžke pečenia.
- Všetko odhalíte intuitívne podľa toho, či pekáčik položíte na horúce uhlíky, rozpálený rošt alebo do vyhriatej rúry.
- V prvej fáze všetko zakryte alobalom, aby vínna para prenikla do cibule aj špekáčikov.
- Ak sa uvoľní tuk, prichádza čas na dopekanie.
- Alobal stiahnite a ponechajte sálavú horúčosť, aby sa na špekáčikoch vytvorila zlatistá kôrka a roztvorili sa póry vo vnútri.
- Pripravte čerstvý chlieb a môžete servírovať.