Bezlepkový cirokový chlieb

Bezlepkový cirokový chlieb

Neuveriteľne mäkký, jemný a nadýchaný! Taký je náš recept na chlieb z ciroku. Je úplne bez lepku a mliečnych výrobkov, čo na ňom ale ani nespoznáte. Vyskúšajte ho a presvedčte sa sami.

Ingrediencie

  • 1 a 3/4 hrnčeka bezlepkovej múky
  • 1 lyžička xantánovej gumy (vynechajte, pokiaľ ju vaša zmes bezlepkovej múky už obsahuje)
  • 1/2 šálky cirokovej múky
  • 2 lyžice psyllia prášku
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 2 a 1/4 lyžičky sušeného droždia
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 1 lyžička soli
  • 1/3 šálky slnečnicového oleja
  • 1 lyžička jablčného octu
  • 1 a 1/2 šálky teplej vody (cca 40 – 46 stupňov Celzia)
  • 2 veľké vajcia, izbové teploty, rozšľahané

Postup

  1. Vymažte 20×10 cm hranatú formu na chlieb.
  2. Vo veľkej mise prešľahajte bezlepkovú múku, xantánovú gumu (ak používate), cirokovú múku, psyllium, prášok do pečiva, soľ, sušené droždie a cukor, kým sa všetko nespojí.
  3. Pridajte slnečnicový olej, jablkový ocot, teplú vodu a vajcia.
  4. Minútu alebo dve dobre premiešavajte, kým nezískate cesto, ktoré pripomína husté cesto na koláč (bude lepkavé a mokré, ale to je u bezlepkového chlebového cesta úplne normálne).
  5. Preneste chlebové cesto do vopred vymastenej formy a hornú časť uhlaďte zadnou stranou mokrej stierky.
  6. Formu prikryte kuchynskou utierkou a nechajte cesto kysnúť 30 až 40 minút na teplom mieste bez prievanu, kým zhruba nezdvojnásobí svoj objem.
  7. Zatiaľ čo cesto kysne, predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia a nastavte rošt rúry do strednej polohy.
  8. Akonáhle cesto zdvojnásobí svoj objem, pečte ho v predhriatej rúre 40 až 50 minút, kým nie je vrchnák zlatisto hnedý a chlieb znie po poklepaní dute.
  9. Pred vybratím z formy nechajte chlieb 10 minút vychladnúť a potom ho nechajte úplne vychladnúť na mriežke, než ho začnete krájať.
  10. Dobrú chuť!
Nakrájaný chlieb bez lepku na utierke, ktorá je položená na drevenej doske.
www.dishbydish.net

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.