Ako vyrobiť domáceho šmakúna?

Ako vyrobiť domáceho šmakúna?

Mohlo by sa zdať, že táto surovina je výdobytkom modernej doby. Opak je pravdou! Tento pokrm z čistých bielkovín, patrí už dlhé stáročia medzi tradičné pokrmy, najmä tie sviatočné, vo Východnej Európe. Pripravte si jednoduchý recept na domáceho šmakúna a užite si jeho skvelú chuť!

Čo budeme potrebovať

  1. 12 veľkých vajec
  2. 1 l plnotučného mlieka
  3. Lyžička soli
  4. 6 celých guličiek čierneho korenia (nepovinné)

Postup

  1. Vytvoríme si vodný kúpeľ
  2. Do misky nad vodným kúpeľom rozklepneme vajcia
  3. Pridáme mlieko a soľ (a korenie, ak používame) a dôkladne premiešame
  4. Vodu na vodnom kúpeli privedieme do varu
  5. Misu s vajcami a mliekom, intenzívne miešame, kým sa zmes nezrazí, približne 20 až 30 minút alebo kým neprestane vytekať srvátka
  6. Cedník vyložíme navlhčenou utierkou, ktorá je dostatočne veľká, aby visela cez strany cedníka
  7. Umiestnime sitko vyložený utierkou nad misku
  8. Použijeme dierovanú lyžicu, aby sme mohli nabrať domáci šmakún a odovzdávať ho do sitka s utierkou
  9. Šmakún necháme 10 minút odkvapkať
  10. Vezmeme okraje utierky a pevne utiahneme okolo šmakúna, tak aby začala vytekať všetka srvátka
  11. Necháme ju odkvapkávať cez noc v chladničke
  12. Keď bude šmakún pripravený na podávanie, odstránime utierku
  13. Podávame na chlebe, s údeninou alebo samostatne posypané trochou soli
Domáci recept na šmakúna jednoduchý a rýchly.
Zdroj: thespruceeats.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.