Mohlo by sa zdať, že táto surovina je výdobytkom modernej doby. Opak je pravdou! Tento pokrm z čistých bielkovín, patrí už dlhé stáročia medzi tradičné pokrmy, najmä tie sviatočné, vo Východnej Európe. Pripravte si jednoduchý recept na domáceho šmakúna a užite si jeho skvelú chuť!
Čo budeme potrebovať
- 12 veľkých vajec
- 1 l plnotučného mlieka
- Lyžička soli
- 6 celých guličiek čierneho korenia (nepovinné)
Postup
- Vytvoríme si vodný kúpeľ
- Do misky nad vodným kúpeľom rozklepneme vajcia
- Pridáme mlieko a soľ (a korenie, ak používame) a dôkladne premiešame
- Vodu na vodnom kúpeli privedieme do varu
- Misu s vajcami a mliekom, intenzívne miešame, kým sa zmes nezrazí, približne 20 až 30 minút alebo kým neprestane vytekať srvátka
- Cedník vyložíme navlhčenou utierkou, ktorá je dostatočne veľká, aby visela cez strany cedníka
- Umiestnime sitko vyložený utierkou nad misku
- Použijeme dierovanú lyžicu, aby sme mohli nabrať domáci šmakún a odovzdávať ho do sitka s utierkou
- Šmakún necháme 10 minút odkvapkať
- Vezmeme okraje utierky a pevne utiahneme okolo šmakúna, tak aby začala vytekať všetka srvátka
- Necháme ju odkvapkávať cez noc v chladničke
- Keď bude šmakún pripravený na podávanie, odstránime utierku
- Podávame na chlebe, s údeninou alebo samostatne posypané trochou soli