Knedľa nemusí byť len kysnutá. Variant bez droždia je jednoduchší na prípravu a výsledok síce nebude tak nadýchaný, ako ste u klasickej žemľovej knedle zvyknutí, ale aj tak si pochutnáte!
Ingrediencie
- 450 g polohrubej múky
- 1 veľké vajcia
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1 čajová lyžička soľ
- 260 ml vody
- starší chlieb nakrájaný na kocky, približne jedna hrsť
Postup
- Zvyšky chleba nakrájame na kocky a necháme usušiť.
- Do múky vklepneme vajcia, pridáme prášok do pečiva, soľ a vodu.
- Všetko vymiešame a zapracujeme chlebové kocky.
- Cesto by malo byť mäkké, ale nie ako kysnuté.
- Musí byť pevnejšie a tvárne a držať pohromade.
- Cesto rozdelíme na dve časti az každej vytvarujeme dlhší valec.
- Pokiaľ sa vám cesto príliš lepí na ruky, namočte si dlane vodou.
- Dáme variť do hlbokého kastróla vodu.
- Nádoba musí byť dostatočne veľká, knedle naberú na objeme.
- Keď sa voda začne variť, vložíme do nej knedľu a varíme 15 minút pod pokrievkou na nízkom plameni.
- Po pätnástich minútach knedľu vo vode otočíme a varíme ďalších 15 minút.
- Knedľu vyberieme a necháme odkvapkať a preložíme na suché miesto.
- Krájame plátky pomocou povrázku alebo pevnej nite.