Vyskúšajte toto sýte, ľudové a chutné jedlo! Skvele zahreje a uspokojí aj ten najmaškrtnejší jazýček.
Ingrediencie
Na kĺzaky:
- 400 g zemiakov, surových
- 400 g zemiakov, varených
- 6 strúčikov cesnaku
- 200 g mletých škvarkov
- 200 g bravčového údeného mäsa, vareného a mletého
- mleté čierne korenie a soľ podľa chuti
- 2 vajcia
- 400 g polohrubej múky
Na kapustu:
- 1 kg kyslej kapusty
- 150 g slaniny
- 2 väčšie cibule
- 5 strúčikov cesnaku
- 200 g kyslej smotany
- 400 ml mlieka
- 2 lyžice hladkej múky
- voda (na rozriedenie)
- 1 lyžica cukru
Postup
- Škvarky a údené uvarené mäso pomelieme.
- Pridáme vajcia a korenie.
- Polovicu zemiakov uvaríme a potom ich roztlačíme na kašu.
- Do misy k mäsu a škvarkom pridáme kašu a druhú polovicu zemiakov strúhaných na veľkých okách.
- Ďalej pridáme soľ a múku.
- Všetko premiešame.
- Dáme do chladu na hodinu.
- Medzitým dáme do hrnca slaninu pokrájanú na 1 cm kocky a cibuľu nakrájanú na pol mesiaca.
- Necháme poriadne škvariť, až začnú zostávať zo slaniny škvarky, potom pridáme lisovaný cesnak a cukor.
- Chvíľu povaríme.
- Pridáme kyslú kapustu aj s vodou z nej.
- Dusíme a miešame, kým sa voda nevyparí.
- Mlieko a smotanu zmiešame s múkou a zalejeme zmesou kapusty.
- Varíme aspoň 20 minút.
- Zo zmesi, ktorú sme odložili do chladu, tvaruje guľa o veľkosti tenisovej loptičky.
- Potrieme pekáč olejom a do neho gule piecť na pol hodiny pri 200 °C.
- Potom prilejeme kapustu a pečieme ešte ďalšiu pol hodiny.
- Užite si to!