Cesto, chrumkavé zvonku, mäkké a nadýchané vo vnútri. Je možné ho naplniť mnohými vašimi obľúbenými ingredienciami. Výroba je v skutočnosti veľmi jednoduchý proces, napriek tomu, že jeho povesť hovorí skôr o pravom opaku. Skúste do receptu na túto nadýchanú tortu pridať syr, kraba, zeleninu alebo iné kvalitné suroviny.
Čo budeme potrebovať
- 30 g masla
- 30 g hladkej múky
- ½ lyžičky soli
- Štipka korenia
- 175 ml mlieka
- 4 žĺtky
- 2 bielky
- ½ lyžičky majonézy (alebo kyslej smotany)
Postup
- Predhrejeme rúru na 190 stupňov
- V strednom hrnci na miernom ohni rozpustíme maslo
- Vmiešame múku, soľ a korenie
- Za stáleho miešania varíme, kým nie je zmes hladká a bublinková
- Naraz do zmesi vmiešame všetko mlieko
- Pokračujeme v miešaní, kým sa zmes neprevarí a nebude hladká a hustá
- Oddelíme si vajcia a žĺtky samostatne dobre rozšľaháme
- K vaječným žĺtkom pridáme 50 ml teplej maslovej zmesi
- Zmiešame žĺtkovú zmes so zvyšnou zmesou z masla a dôkladne premiešame
- Hotové cesto na suflé necháme trochu vychladnúť
- Vo veľkej mise ušľaháme bielky a majolku, kým bielky nie sú stuhnuté
- Časť bielkov vmiešame do žĺtkového cesta, aby bolo ľahšie
- A potom cesto zo žĺtkov jemne, ale dôkladne vmiešame do zvyšných bielkov
- Opatrne cesto na suflé nalejeme do 4 formičiek na suflé alebo zapekacie misky
- Pečieme v predhriatej rúre na 190 stupňov 20 až 25 minút, kým sa cesto nenafúkne a ľahko zhnedne
Varianty
Syrové soufflé: Do hotového cesta vmiešame 250 g strúhaného švajčiarskeho syra a 30 g nakrájanej jarnej cibuľky
Krabie soufflé : Vmiešame 170 g krabieho mäsa (krabích tyčiniek), ½ lyžičky sušeného tymiánu, ½ lyžičky karí a ½ lyžičky cesnakovej soli, do hotového cesta.
Zeleninové soufflé : Do hotového cesta vmiešame 250 g varenej nastrúhanej mrkvy, 125 g strúhaného syra Cheddar a ½ lyžičky sušeného kôpru
Tip
Nikdy nepridávajte vaječné žĺtky do horúcej omáčky naraz, pretože by sa mohli začať príliš rýchlo zrážať a tvoriť hrudky.