Spolu s creme brulée je tento nadýchaný čokoládový dezert jedným z najobľúbenejších luxusných francúzskych dezertov vôbec. Predchádza mu síce povesť extra zložitého a komplikovaného postupu, niektorí by povedali skoro až nemožného. Ale nenechajte sa vydesiť, sú to len povedačky rovnako ako množstvo potrebných ingrediencií, ktorých potrebujete všetkého všade 7, tak aj postup, ako si túto dobrotu vyrobiť je extrémne jednoduchý. Pozrite sa sami!
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 60 g nesoleného masla (nakrájané na kúsky veľkosti polievkovej lyžice)
- 115 g čokolády na varenie (hrubo nasekané)
- 3 bielky
- 3 žĺtky
- Lyžička vanilkového extraktu
- Štipka soli
- Lyžička kyslej smotany
- 40 g krupicového cukru
Na vymazanie formičiek
- 15 g nesoleného masla (extra mäkkého)
- 20 g krupicového cukru (alebo kakaa)
Postup
- Na cesto si rozpustíme 60 g masla a nasekanú čokoládu na vodnom kúpeli alebo v mikrovlnnej rúre v 20 sekundových intervaloch a po každom čokoládu s maslom premiešame, kým sa úplne nerozpustí a nespoj
- Čokoládu necháme mierne vychladnúť po dobu 3-5 minút
- Do čokoládovej zmesi zašľaháme žĺtky, vanilkový extrakt a soľ a zmes dáme bokom
- V úplne čistej sklenenej alebo kovovej miske vyšľaháme na vysokú rýchlosť pomocou ručného mixéra bielky a kyslú smotanu, kým sa nevytvoria mäkké vrcholy
- S mixérom bežiacim na vysokú rýchlosť pomaly pridávame cukor v 3 dávkach
- Po pridaní všetkého cukru šľaháme zmes asi ešte 2 minúty, kým sa nevytvoria tuhé lesklé vrcholy
- Pomaly a jemne vmiešame do čokoládovej zmesi bielky
- Najlepšie je to urobiť v 3 jednotlivých várkach
- Pričom každú dávku najskôr dôkladne zapracujeme, než pridáme ďalšiu
- Cesto dáme na 5-10 minút do chladničky (cesto nie je potrebné prikrývať, pokiaľ ho nechladíte dlhšie ako 1 hodinu)
- Medzitým si predhrejeme rúru a pripravíme formičky
- Nastavíme rošt v rúre do spodnej tretiny a predhrejeme ju na 200 stupňov
- Na prípravu formičiek vymažeme štyri formičky vhodné na rúry veľkou vrstvou zmäknutého masla
- Vsypeme kryštálový cukor, potom každú pretrepeme a zároveň otáčame, aby sme zaistili, že celý povrch formičky bude pokrytý cukrom
- Formičky položíme na plech
- Za pomocou lyžice čokoládové cesto na suflé rovnomerne naložíme do formičiek
- Pomocou noža alebo stierky povrch uhladíme
- Plech vložíme do rúry
- Okamžite znížime teplotu v rúre na 180 stupňov
- Pečieme 13–15 minút, kým okraje nestuhnú a sa ľahko chveje, keď na formičku ľahko poklepeme
- Suflé vyberieme z rúry a ihneď podávame