Výroba tejto úžasnej tortičky s pudingovou textúrou je oveľa jednoduchšia, než by ste si mysleli. Kľúčom k skvelému receptu na suflé je doba pečenia. Čo chceme je, aby sa po vybratí z rúry v strede mierne chvelo, takže keď do neho ponoríte lyžicu, bude ako puding.
Čo budeme potrebovať
- 125 g kryštálového cukru (+ 2 lyžice cukru na formičky na vysypanie)
- 125 ml mlieka
- Lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
- 3 bielky
- 3 žĺtky
- 2 lyžice hladkej múky
- 60 ml čerstvej citrónovej šťavy
- Štipka soli
- Lyžička kyslej smotany
- Múčkový cukor
Postup
- Rošt rúry nastavíme do najnižšej možnej polohy
- Rúru predhrejeme rúru na 200 stupňov
- Zapekacie formičky si vymastíme bohatou vrstvou masla a ľahko poprášime, každú z nich 2 lyžicami cukru
- Formičky vložíme do chladničky a chladíme, kým nebudú pripravené na použitie
- Na strednú teplotu zvaríme mlieko a citrónovú kôru
- Odstránime z tepla a ochladíme
- Elektrickým mixérom ušľaháme 125 g cukru spoločne s 3 žĺtkami vo veľkej mise, kým nebudú svetlé a nadýchané
- Postupne vmiešame múku, kým sa všetko nepremieša
- Do vaječnej zmesi pridáme mliečnu zmes a dôkladne premiešame
- Pridáme citrónovú šťavu a soľ
- Zmes umiestnime späť na platňu na miernu teplotu a za stáleho miešania varíme asi 3 minúty, kým zmes nezhustne a nebude krémová
- Hrniec odstránime z tepla a úplne schladíme
- V samostatnej miske vyšľaháme bielky s kyslou smotanou, kým sa nevytvoria mäkké snehové vrcholy
- Do vychladnutej vaječnej zmesi vmiešame asi štvrtinu bielkov, aby zosvetlila
- Potom za pomoci gumovej stierky jemne vmiešame zvyšné bielky, kým sa nezapracujú
- Zmes jemne nalejte do pripravených formičiek na suflé a naplním ich až po okraj
- Suflé pečieme na 200 stupňov po dobu 10 minút
- Potom znížime teplotu na 180 stupňov a pokračujeme v pečení ďalšie 4 minúty, kým vonkajšia strana nestuhne a stred sa pri zatrasení mierne neklope
- Po vybratí suflé ešte poprášime práškovým cukrom a ihneď podávame