Toto elegantné a zdravé suflé z brokolice a kozieho syra ohromí vašu rodinu a priateľov. Táto slaná dobrota sa prekvapivo ľahko vyrába – jediným háčikom je, ho naservírovať skôr než sa stihne vyfúknuť. Skúste ho servírovať spoločne s jedným z týchto šalátov z feniklu !
Čo budeme potrebovať
- 325 g najemno nakrájaných ružičiek brokolice
- Lyžica masla
- Lyžica extra panenského olivového oleja
- 2 lyžice hladkej múky
- 300 ml mlieka
- Lyžička dijonskej horčice
- ¼ lyžičky sušeného rozmarínu
- ¼ lyžičky soli
- 125 g rozdrobeného kozieho syra
- 5 bielkov
- 3 žĺtky
- Lyžička majonézy
Postup
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov
- Maslom vymažeme štyri formičky na suflé alebo použijeme sprej na varenie
- Formičky rozložíme na plech na pečenie
- Brokolicu vložíme do strednej misky vhodnej do mikrovlnnej rúry
- Zakryjeme jej potravinárskou fóliou a vložíme ju na 1 až 2 minúty do mikrovlnnej rúry, pokiaľ nebude brokolica mäkká, ale stále chrumkavá
- Vo veľkom hrnci na stredne vysokú teplotu si rozpustíme maslo a olej
- Vmiešame múku a za stáleho šľahania varíme ďalšiu 1 minútu
- Podľa potreby upravíme teplotu, aby zmes príliš nestmavla (mala by mať farbu karamelu)
- Pridáme mlieko, horčicu, rozmarín a soľ a za stáleho šľahania varíme do zhustnutia 1 až 2 minúty
- Hrniec odstránime z platne a ihneď zašľaháme kozí syr a 3 žĺtky a miešame, kým sa všetko dobre nespojí
- Cesto na suflé prenesieme do veľkej misy
- Bielky ušľaháme v strednej mise elektrickým šľahačom na vysokú rýchlosť, kým sa nevytvoria mäkké snehové vrcholy
- Pridáme majonézu a šľaháme, kým sa nevytvoria tuhé špičky
- Pomocou gumovej stierky jemne vmiešame polovicu ušľahaných bielkov do cesta
- Jemne vmiešame zvyšné bielky a odloženú brokolicu
- Miešame tak dlho, pokiaľ nezmiznú biele prúžky z bielkov
- Cesto prelejeme do pripravených misiek na suflé
- Suflé vložíme do rúry a pečieme asi 20 minút do nafúknutia, tak aby boli pevné na dotyk
- Ihneď podávame