Pečená zelenina a restovaná sójová kocka, ktoré sú navŕšené na bulgur a zaliate pomarančovo-kari omáčkou. Vynikajúci aj v kombinácii s mäskom vášho výberu.
Čo budeme potrebovať
- 250 ml vody
- 125 g bulguru
- Batát (ošúpaný a nakrájaný na kocky)
- 4 lyžičky olivového oleja
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- 250 g feniklu (očistený a nakrájaný kocky)
- Červená cibuľa (nakrájaná na malé kúsky)
- Červená paprika (nakrájaná na prúžky)
- 230 g tempehu (nakrájaný na kocky)
- ½ lyžičky kari
- 2 lyžičky kokosového oleja
Na dresing
- 60 ml čerstvo vylisovanej pomarančovej šťavy
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžičky červeného vínneho octu
- ½ lyžičky kari
- Štipka soli
- Štipka mletého čierneho korenia
- 2 lyžice tekvicových semienok
Postup
- Rúru predhrejeme rúru na 200 stupňov a plech vyložíme papierom na pečenie
- V hrnci si privedieme do varu vodu a potom pridáme bulgur
- Hniec zakryjme a znížime teplotu na stredne nízku
- Dusíme asi 12 minút, kým sa voda nevsiakne a bulgur nezmäkne
- Potom platňu vypneme a bulgur udržujeme v teple
- Olúpané batáty dáme do misy a pokvapkáme ich 1 lyžičkou olivového oleja
- Dochutíme soľou a korením a premiešame
- Prenesieme ich na pripravený plech na pečenie vyložený papierom na pečenie
- Do rovnakej misky dáme fenikel, pridáme 1 lyžičku olivového oleja a dochutíme soľou a korením
- Premiešame, aby sa fenikel obalil, a pridáme ho k sladkým zemiakom
- Pečieme v predhriatej rúre asi 10 minút
- Do rovnakej misky vložíme červenú cibuľu
- Pridáme 1 lyžičku olivového oleja a dochutíme soľou a korením
- Pridáme ju na plech k sladkým zemiakom a feniklu
- Do rovnakej misky pridáme aj červenú papriku
- Pridáme 1 lyžičku olivového oleja, dochutíme, premiešame a pridáme k zvyšku zeleniny v rúre
- V rúre pečieme 10 až 15 minút, kým nie je všetka zelenina prepečená a dostatočne
- Tempeh dáme do misy a okoreníme ½ lyžičky karí a premiešame, aby sa tempeh obalil
- Na panvici rozohrejeme kokosový olej
- Tempeh na panvici opekáme asi 10 minút a občas otočíme, kým nebudú všetky strany rovnomerne opečené
- Prešľaháme pomarančovú šťavu, 2 lyžice olivového oleja, červený vínny ocot, ½ lyžičky karí, štipku soli a štipku korenia v malej miske, kým dresing nebude krémový
- Bulgur rozdelíme do 2 misiek
- Okolo bulguru rozložíme polovicu sladkých zemiakov, fenikel, červenú cibuľu a červenú papriku
- Navrch pridáme 1 lyžicu tekvicových semienok
- Každú misku pokvapkáme dresingom
Razím heslo, že zdravých surovín a pokrmov nie je nikdy dosť. Preto, ak to máte rovnako ako ja a tieto recepty z tempehu vám nestačia, pustite sa do ďalších nízkosacharidových dobrôt podľa našich postupov. Vyskúšajte napríklad tieto skvelé keto brownies , po ktorých sa vám budem zbiehať sliny!