Toto jedlo s ázijským nádychom s rezancami a je ochutené trojitou dávkou sezamu, ktorý je ukrytý v tahini paste, semienkach a oleji (sezam je skvelým zdrojom vápnika). Ďalším bonusom v tomto pokrme sú čisté pohánkové rezance, ktoré neobsahujú lepok.
Čo budeme potrebovať
Na omáčku
- 80 g tahini
- 60 ml limetkovej šťavy
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 2 lyžice cukru (prírodný granulovaný, kokosový, datľový alebo agávový sirup)
Na tempeh
- 2 lyžičky sezamového oleja
- Lyžica sójovej omáčky
- 230 g údeného tempehu (nakrájaný na kocky)
Na rezance
- 230 g pohánkových rezancov
- 12 listov šalátu
- Lyžica sezamového oleja
- Žltá cibuľa (rozpolená a nakrájaná na tenké plátky)
- ¼ hlávky čínskej kapusty (nakrájané na dlhé úzke plátky)
- Červená paprika (nakrájaná na dlhé, úzke prúžky)
- 8 gramov nasekaného čerstvého koriandra (alebo bazalky)
- Sezamové semienka
- Lyžica chilli (alebo omáčka Sriracha)
Postup
- Na prípravu omáčky si v malej miske zmiešame tahini, limetkovú šťavu, sójovú omáčku a cukor alebo sirup
- Na tempeh si vo veľkej panvici rozohrejeme na strednú teplotu olej a sójovú
- Pridáme tempeh a premiešame, aby sa obalil
- Zvýšime teplotu na stredne vysokú a tempeh pečieme, kým nebude väčšina strán zlatisto hnedá a osmažená
- Tempehové krutóny vyberieme a umiestnime na tanier
- Na rezance si rezance uvaríme podľa návodu na obale
- Keď sú al dente, zložíme ich z platne a scedíme
- Medzitým si ostrým nožom nakrájame šalát
- V rovnakej panvici, na ktorej sa robil tempeh, rozohrejeme olej
- Pridáme cibuľu a varíme na strednú teplotu, kým nezmäkne a nezozlátne
- Pridáme šalát, panvicu zakryjeme a varíme 7 až 8 minút, kým kapusta trochu nezvädne
- Pridáme nakrájanú kapustu a papriku
- Zvýšime teplotu a varíme ďalšie 3 minúty, pokiaľ nebude zelenina uvarená
- Zložíme ju z platne
- Do zmesi pridáme uvarené rezance a dôkladne ich so zeleninou premiešame
- Cestovinovú zmes prelejeme omáčkou
- Pridáme koriander alebo bazalku a sezamové semienka
- Navrch nasypeme tempeh
- Dochutíme čili alebo Srirachou