Nie každý má hrachovú kašu práve v láske, to sa však s naším receptom môže zmeniť! Servírujte ju s údeným mäsom a kyslou uhorkou a verte, že si pochutnáte.
Ingrediencie
- 500 g suchého deleného hrachu
- 500 g údeného mäsa
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- 1/4 zeleru
- 1,5 cibuľa
- 1-2 ks (nemusí byť) zemiakov
- 15 guličiek čierneho korenia
- 5 guličiek nového korenia
- 2 bobkové listy
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice hladkej múky
- 2 lyžice sadla
- majorán podľa chuti
- štipka sušenej saturejky
- voda podľa potreby
- soľ podľa chuti
Postup
- Hrach prepláchnite a namočte na 8-12 hodín do studenej vody, najlepšie cez noc.
- Potom vodu zlejte, zalejte čistou vodou, povarte 10 minút a zase zlejte.
- Mäso uvarte s koreňovou zeleninou, polovicou cibule a korenia do mäkka, asi 2 hodiny, podľa množstva mäsa.
- Vývar si odložte.
- Predvarený hrach zalejte vývarom z mäsa, pridajte nakrájaný zemiak, štipku saturejky a uvarte do mäkka.
- Na masti opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme 2 lyžice hladkej múky a opražíme do zlatista.
- Túto zápražku pridajte do uvarenej hrachovej kaše, ktorá sa nám primerane zahustí.
- Podľa potreby pridajte vývar z mäsa, prelisujte cesnak, ochuťte soľou a chvíľu povarte.
- Nakoniec pridajte podľa chuti majoránku.
- Údené mäso nakrájajte na plátky, pridajte k porcii kaše a ozdobte osmaženou cibuľkou.
- Podávajte s kyslou uhorkou a chlebom.
Chcete tiež ďalších 5 úžasných polievok s vôňou údeného mäsa ? Vyskúšajte ich!