Táto lahodná výdatná polievka z údeného mäsa, krúp a zeleniny je plná chuti a skvele zasýti a zahreje. Vyskúšajte ju aj vy!
INGREDIENCIA
- 750 g údeného mäsa, môžem byť aj kosti
- 2 bobkové listy
- 5 guličiek čierneho korenia
- 2 guličky nového korenia
- 250 g krúp
- 2 lyžice sadla
- 1 cibuľa nakrájaná na jemno
- 2 zemiaky olúpané a nakrájané na kocky
- 1 mrkva nakrájaná na kocky
- 1 petržlen nakrájaný na kocky
- 1 lyžička majoránky
- soľ, petržlen na ozdobu
POSTUP
- Údené mäso vložte do hrnca a zalejte 2 litre vody.
- Pridajte bobkový list, korenie, nové korenie a varíme asi hodinu.
- Krúpy zalejte dvojnásobkom studenej vody a nechajte ich aspoň 45 minút stáť.
- Potom ich uvarte podľa návodu, prepláchnite studenou vodou.
- V hrnci rozohrejte masť, pridajte cibuľu a nechajte ju zosklovatieť.
- Zalejte cez sitko vývarom z údeného mäsa, pridajte zemiaky a varte 10 minút.
- Pridajte zeleninu, krúpy, varte ďalších 15 minút.
- Medzitým nakrájajte mäso na kúsky, vložte ho do polievky, okoreňte majoránom, prípadne osoľte a ozdobte petržlenovou vňaťou.