Vyskúšajte tento jednoduchý tradičný recept na chrenovú omáčku s údeným mäsom. Zvládne ho aj úplný začiatočník!
Ingrediencie
- 1 kg údené krkovičky
- 50 g masla
- 2 lyžice hladkej múky
- podľa chuti (čerstvý nastrúhaný) chren
- podľa chuti soľ
- podľa chuti kryštálový cukor
- podľa chuti citrónová šťava
- 250 ml smotany na varenie
- 100 ml mlieka
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 lyžice oleja
- 300 ml vývaru z údeného mäsa
Postup
- Najprv si uvarte údené mäso.
- Na rozohriatom masle opražte hladkú múku do žlta.
- Zalejte mliekom a povarte na miernom ohni asi 10 minút.
- Primiešajte vývar z údeného mäsa (asi 3 dl), a pridajte nastrúhaný čerstvý chren.
- Pomaly povarte ďalších 10 minút, prípadne osoľte.
- So soľou opatrne, vývar je slaný od údeného.
- Podľa chuti pridajte cukor a citrónovú šťavu.
- Nakoniec pridajte kvalitnú smotanu na varenie.
- Nechajte prejsť varom.
- Na oleji opražte nakrájanú cibuľu do hneda.
- Nakrájané mäso dajte na tanier a posypte osmaženou cibuľou.
- Podávajte s knedľou.