V tomto pokrme je toľko skrytých vrstiev chutí! Jemné mäsové guličky z mletého hovädzieho mäsa a ricotty v kombinácii s bohatou omáčkou z baklažánu a pečených paprík spolu s orzom vytvárajú úplne luxusnú pochúťku, ktorú navyše pripravíte v jednej panvici.
Ingrediencie
- 200 g cestovín orzo
- 150 g nastrúhanej mozzarelly
- 1 baklažán, nakrájaný na malé kocky
- 1 plechovka (400 g) drvených paradajok
- 1 malý pohár (280 g) pečených paprík, scedený
- 3 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 šalotka, nakrájaná nadrobno
- 250 ml kuracieho vývaru
- po 1 lyžičke: údená paprika, sušené oregano, sušený tymián, sušená bazalka, chilli vločky
- soľ + čierne korenie podľa chuti
- čerstvý tymian, na posypanie
- olivový olej
Na mäsové guličky:
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 vajce
- 3 lyžice strúhanky
- 2 lyžice mlieka
- 3 lyžice ricotty
- po 1 lyžičke: údená paprika, sušené oregano, rasca
- 1 strúčik cesnaku, nasekaný alebo nastrúhý
Postup
- Do vysokorýchlostného mixéra pridajte drvené paradajky, vývar, pečené papriky a paradajkový pretlak.
- Rozmixujte do hladka.
- Vložte strúhanku a mlieko do veľkej misy a dobre premiešajte, aby sa spojili.
- Odstavte na 5 minút.
- Medzitým si nakrájajte baklažán, šalotku a nasekajte cesnak.
- Do zmesi strúhanky a mlieka pridajte hovädzie mäso, vajcia, cesnak, ricottu, korenie, soľ a korenie.
- Miešajte pomocou rúk, kým sa všetko nespojí.
- Zmes tvarujte do guličiek.
- Vo veľkej panvici vhodnej do rúry rozohrejte na strednom plameni 3 lyžice olivového oleja.
- Mäsové guličky zo všetkých strán opečte, vyberte z panvice.
- Do rovnakej panvice pridajte šalotku a cesnak, restujte 2-3 minúty do zmäknutia.
- Pridajte 3 lyžice olivového oleja a potom kocky baklažánu.
- Varte 5 minút a pridajte orzo.
- Miešajte a varte 1 minútu.
- Vmiešajte paradajkovú omáčku, soľ, korenie a korenie.
- Priveďte do varu, prikryte a na veľmi miernom ohni varte 8 minút, kým omáčka mierne nezhustne.
- Čas od času premiešajte vareškou.
- V prípade potreby pridajte trochu vody.
- Medzitým si predhrejte rúru na 200 °C.
- Do omáčky pridajte mäsové guličky, varte 5 minút alebo pokiaľ nebude orzo al dente.
- Posypte mozzarellou a čerstvým tymianom.
- Vložte do rúry a pečte, kým sa mozzarella nerozpustí a nezezlátne, asi 10 minút.
- Servírujte!
Uvarte si dokonalú paradajkovú omáčku ! Máme pre vás 4 recepty, ktoré zvládne skutočne každý.