Pečené mäsové guličky z morčacieho mäsa s luxusnou chuťou Thajska vďaka pridanému zázvoru, cesnaku a červenej kari paste sa skvele dopĺňajú s úžasnou omáčkou z kokosového mlieka. To jednoducho musíte vyskúšať!
Ingrediencie
Na mäsové guličky:
- 500 g mletého morčacieho mäsa
- 1 vajce
- 1 šálka panko strúhanky
- ½ šálky mletej nadrobno nasekané jarné cibuľky
- 3 strúčiky lisovaného cesnaku
- 1 a 1/2 lyžice strúhaného zázvoru alebo zázvorovej pasty
- 1 lyžica sójovej alebo rybacej omáčky
- 1 lyžica červenej kari pasty
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička čerstvo mletého čierneho korenia
Na omáčku:
- 1 lyžica repkového oleja
- ½ červenej papriky nakrájanej na plátky
- ½ žltej cibule nakrájanej na plátky
- 1 lyžica zázvoru
- 1 lyžica červenej kari pasty
- 1 plechovka (400 ml) nesladeného kokosového mlieka
- 1 lyžica rybej alebo sójovej omáčky
- 2 lyžice trstinového cukru
- nasekaný koriander, na ozdobu
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C a nastriekajte plech na pečenie olejom v spreji.
- Dajte bokom.
- Vo veľkej mise zmiešajte mleté morčacie mäso s vajcom, panko strúhankou, jarnou cibuľkou, cesnakom, rybou omáčkou, zázvorom, červenou karí pastou a soľou a korením.
- Metličkou rozbite žĺtok a ingrediencie zľahka premiešajte.
- Zmes jemne prehneťte vlhkými rukami, kým sa nezapracuje.
- Prikryte a nechajte zmes v chlade aspoň 15 minút, aby strúhanka zmäkla, pokojne až cez noc.
- Pomocou malej naberačky vytvarujte zmes do 2,5 cm guličiek a položte ich na doštičku.
- Navlhčite ruky a zľahka tvarujte a rolujte guličky v dlaniach a pokladajte rovnomerne na plech.
- Pečte, kým nebudú vo vnútri ružovej, asi 20 minút, potom grilujte na najvyššom stupni ďalších 5–10 minút, aby bola kôrka lahodne chrumkavá.
- Zatiaľ čo sa guličky pečú, pripravte si omáčku.
- Vo veľkej panvici rozohrejte olej na stredne vysokom plameni.
- Pridajte cibuľu a červenú papriku a restujte 3-4 minúty za častého miešania.
- Vmiešajte zázvor a červenú karí pastu a restujte ďalšie 2-3 minúty za častého miešania, aby sa zelenina nepripálila, ale zmäkla a prevoňala.
- Pridajte kokosové mlieko, trstinový cukor, rybiu alebo sójovú omáčku a miešajte, aby sa všetko spojilo.
- Varte 5 minút, potom pridajte mäsové guličky do omáčky a varte ďalších 5 minút za občasného miešania.
- Ochutnajte korenie, a pokiaľ omáčka potrebuje viac soli, pridajte ešte trochu rybie alebo sójové omáčky.
- Ozdobte nasekanými lístkami koriandra a podávajte s ryžou alebo rezancami.