Ajvar omáčka

Ajvar omáčka

Pripravte sa na to, že sa zamilujete do kombinácie grilovanej červenej papriky s grilovaným baklažánom. Stačí jedno sústo a budete chcieť túto srbskú omáčku podávať ku všetkému, od chleba po mäso a dokonca aj k zelenine!

Čo budeme potrebovať

  1. 4 veľké červené papriky
  2. Stredne veľký baklažán
  3. 30 ml olivového oleja
  4. 2 strúčiky cesnaku
  5. 2 lyžičky bieleho octu
  6. Soľ
  7. Korenie

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 220 stupňov
  2. Plech do rúry si vyložíme papierom na pečenie
  3. Baklažán nakrájame na veľké kúsky a vyložíme na plech
  4. K nemu pridáme červenú papriku nakrájanú na polovice
  5. Plech vložíme do rúry a pečieme približne 30 minút, aby papriky chytili odtieň čiernej
  6. Potom zeleninu vyberieme, umiestnime ju do veľkej misy a tú zakryjeme fóliou alebo igelitovou taškou
  7. Takto zeleninu necháme 20 minút bokom
  8. Po vychladnutí odstránime z baklažánu aj papriky šupky a papriky zbavíme jadrovníka
  9. Papriku a baklažán dáme do kuchynského robota a pridáme cesnak, olej, ocot, soľ a korenie
  10. Mixujeme dovtedy, kým ajvar nie je hladký
  11. Vzniknutú omáčku preložíme do hrnca
  12. V hrnci jej na nízku teplotu varíme, kým nezhustne
  13. Omáčku ochutnajte a podľa svojich preferencií dochuťte
  14. Zložte z platne a pred podávaním nechajte vychladnúť
Tradičná balkánska omáčka z papriky a baklažánu, ktorá sa hodí ku všetkému.
Zdroj: einmalnachschlagbitte.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.