Čo by sme to boli za Čechov, keby sme tu nemali aspoň jeden recept s pivom. Vyberte si svoj obľúbený druh piva a rozum vám zostane stáť ako je tento pokrm výborný.
Čo budeme potrebovať
- 1 kg bravčového bôčika
- Celý cesnak
- Veľkú cibuľu
- 200 g masti (alebo masla)
- 4 lyžice horčice
- Lyžica drvenej rasce
- 300 ml svetlého piva
- 2 lyžičky chilli
- Soľ
- Korenie
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Bôčik si nasolíme a okoreníme
- Cesnak si prelisujeme a potom ho votrieme do bôčika
- Pridáme rascu a potrieme ho horčicou
- Cibuľu si nahrubo nakrájame a nasypeme ju do zapekacej misy
- Na cibuľu položíme nakorenený bôčik a všetko podlejeme pivom
- Takto pripravený bôčik vložíme do predhriatej rúry a pečieme ho asi 2 hodiny, kým nezmäkne
- Pokiaľ sa tekutina rýchlo vyparuje, pridávame pivo alebo vodu
- Bôčik potom vyberieme z rúry aj z pekáča a dáme bokom
- Do výpeku pridáme masť alebo maslo a necháme ho rozpustiť
- Z upečeného bôčika zložíme kožu
- Bôčik necháme zľahka vychladnúť, a potom ho nakrájame na menšie kúsky, ktoré vložíme do kuchynského robota
- Pridáme trochu výpeku a mixujeme
- Výpok pridávame podľa toho ako veľmi tekutú alebo hustú nátierku z bôčika chceme mať
- Hotovú nátierku podávame s čerstvým chlebom, posypanou jarnou cibuľkou, kyslými uhorkami a chrenom