Kurča na paprike

Kurča na paprike

Tento autentický recept na kuracie paprikáš je jedným z najznámejších a najobľúbenejších maďarských jedál vôbec. Kombinácia krehkého mäsa v krémovej a chuťovo bohatej smotanovej omáčke z papriky, vám vykúzli nebo v hube!

Čo budeme potrebovať

  1. 2 lyžice bravčovej masti (alebo masla)
  2. 1,5 kg kurčaťa s kosťou a kožou (možno aj bez kostí a kože)
  3. 2 cibule (veľmi jemne nakrájané)
  4. 2 strúčiky cesnaku (jemne nasekané)
  5. 2 paradajky (zbavené semienok a nakrájané na veľmi jemné kocky)
  6. Červená paprika (nakrájaná na kocky)
  7. 3 lyžice maďarskej papriky
  8. 500 ml kuracieho vývaru
  9. 2 lyžičky soli
  10. Lyžička čerstvo mletého čierneho korenia
  11. 3 lyžice hladkej múky
  12. 170 g plnotučnej kyslej smotany (izbové teploty)
  13. 60 ml hustej smotany na šľahanie

Postup

  1. Vo veľkom hrnci rozohrejeme masť
  2. Vhodíme a kura opečieme ho zo všetkých strán
  3. Kuracie kúsky preložíme na tanier
  4. Do masti oleja pridáme cibuľu a osmažíme ju do zlatohneda
  5. Pridáme cesnak, paradajky a korenie
  6. Zamiešame a všetko spoločne opekáme ďalšie 2-3 minúty
  7. Hrniec zložíme z platne a vmiešame papriku, soľ a korenie
  8. Do hrnca vrátime kura a hrniec položíme ho späť na platňu
  9. Všetko zalejeme kuracím vývarom
  10. Kurča by malo byť z veľkej časti ponorené vo vývare
  11. Zmes v hrnci privedieme do varu
  12. Hrniec prikryjeme pokrievkou a stiahneme teplotu na nízku
  13. Takto varíme približne 40 minút
  14. Vyberte kura a preložte na tanier
  15. V malej miske vmiešame múku, kyslú smotanu a smotanu na šľahanie
  16. Miešame, kým nám nevznikne hladká pasca
  17. Smotanovú zmes za stáleho šľahania, vmiešame do omáčky, aby nevznikli hrudky
  18. Znovu paprikovú omáčku privedieme na pár minút do varu, kým omáčka nezhustne
  19. Podľa chuti osolíme a okoreníme
  20. Kurča vrátime do omáčky a dusíme, aby sa prehrialo
  21. Kurací paprikáš podávame s domácou kysnutou žemľovou knedľou (pre recept na domácu knedľu z žemlí zíďte na posledný recept článku) alebo ho podávame s haluškami (viď TIP)

Najlepšou prílohou pre tento recept na paprikáš z kurčaťa nie je nič iné ako halušky! Aby ste nemuseli nikde hľadať, tak sme sem tento jednoduchý, ale chutný recept na halušky rovno pripojili. A čo tak si rovno uvariť halušky s kapustou podľa nášho receptu?

Čo budeme potrebovať
1,5 kg zemiakov
125 g hladkej múky
125 g hrubej múky
Soľ
Cibuľa
Postup
Zemiaky olúpeme a zasyrova ich nastrúhame
Vytlačíme z nich prebytočnú vodu a pridáme soľ s múkou
Všetko spolu premiešame
Vznikne husté cesto (ako na zemiakové placky)
Začneme variť osolenú vodu
Keď sa voda varí, začneme do nej vkladať kúsky cesta
Halušky varíme 5 – 7 minút, kým nevyplávajú na hladinu
Scedíme ich a podávame k paprikášu z kuracieho mäsa

Krémová omáčka z paprík a paradajok, preliata cez kuracie mäso.
Zdroj: globallyflavored.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.