Vyprážaný riečny ostriež s ratatouille a bazalkou

Vyprážaný riečny ostriež s ratatouille a bazalkou

Tento pokrm dáva novú podobu klasickému francúzskemu ratatouille, pretože je doplnené o doslova rozpadajúce sa rybie mäso s chrumkavou bazalkou a krémovým bazalkovým pestom.

Čo budeme potrebovať

  • 60 ml olivového oleja (plus 2 lyžice)
  • 2 veľké hrsti lístkov bazalky
  • 2 filety ostrieža riečneho (asi 140 g)
  • Šťava ½ citróna
  • Extra panenský olivový olej, na pokvapkanie

Na ratatouille

  • Malá červená paprika
  • Malá cuketa
  • ½ baklažánu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • ½ lyžičky mletej rasce
  • 2 strúčiky cesnaku (prelisované)
  • 8 cherry paradajok (rozpolených)
  • Štipka cukru

Postup

  • Na panvici rozohrejeme lyžicu oleja a krátko na ňom opečieme 8 lístkov bazalky, kým nezozlátnu
  • Potom ich vyberieme z oleja a necháme ich odkvapkať na kuchynskej papierovej utierke
  • Vo veľkom hrnci si do varu privedieme vodu a vedľa neho si pripravíme misu s ľadovou vodou
  • Zostávajúce lístky bazalky 5 sekúnd blanšírujeme vo vriacej vode
  • Pomocou klieští z vriacej vody vyberieme a ponoríme ich do ľadovej vody, aby rýchlo vychladli a zachovali si farbu
  • Po vychladnutí listy vyberieme a zbavíme si prebytočnej vody
  • Blanšírované lístky bazalky vložíme do mixéra a zalejeme ich 60 ml olivového oleja
  • Začneme mixovať do tekutej omáčky
  • V prípade potreby pridáme viac oleja a dáme bokom
  • Na ratatouille si rozpolíme papriku, ktorú zbavíme semienok a nakrájame ju na tenké prúžky
  • Cuketu rozkrojíme pozdĺžne a nakrájame ju na štvrtky
  • Baklažán nakrájame na silné kolieska a každé nakrájame na prúžky
  • V hrnci rozohrejeme olej, pridáme rascu a cesnak a smažíme asi 30 sekúnd
  • Všetku zeleninu pridáme do panvice, okoreníme a 1 minútu opekáme
  • Pridáme 100 ml vody a varíme na vysokú teplotu asi 4 minúty
  • Dokoreníme podľa chuti av prípade potreby pridáme cukor
  • Ostrým nožom si každý filet cez kožu narežeme
  • Zohrejeme si zvyšnú lyžicu oleja na panvici, kým nebude horúci
  • Filety okoreníme a vložíme ich kožou dole do panvice
  • Vyprážame, kým nie je koža zlatistá a chrumkavá a mäso nezbelie
  • Filety otočíme a pokračujeme vo varení asi minútu
  • Rybu stiahneme z platne a pokvapkáme ich citrónovou šťavou
  • Ratatouille rozdelíme medzi taniere a položíme naň riečneho ostrieža
  • Rybu pokvapkáme bazalkovým olejom, trochou olivového oleja a posypeme chrumkavými lístkami bazalky
Pečená ryba s grilovanou zeleninou a lahodnou omáčkou.
Zdroj: littlebroken.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.