Tento pokrm dáva novú podobu klasickému francúzskemu ratatouille, pretože je doplnené o doslova rozpadajúce sa rybie mäso s chrumkavou bazalkou a krémovým bazalkovým pestom.
Čo budeme potrebovať
- 60 ml olivového oleja (plus 2 lyžice)
- 2 veľké hrsti lístkov bazalky
- 2 filety ostrieža riečneho (asi 140 g)
- Šťava ½ citróna
- Extra panenský olivový olej, na pokvapkanie
Na ratatouille
- Malá červená paprika
- Malá cuketa
- ½ baklažánu
- 2 lyžice olivového oleja
- ½ lyžičky mletej rasce
- 2 strúčiky cesnaku (prelisované)
- 8 cherry paradajok (rozpolených)
- Štipka cukru
Postup
- Na panvici rozohrejeme lyžicu oleja a krátko na ňom opečieme 8 lístkov bazalky, kým nezozlátnu
- Potom ich vyberieme z oleja a necháme ich odkvapkať na kuchynskej papierovej utierke
- Vo veľkom hrnci si do varu privedieme vodu a vedľa neho si pripravíme misu s ľadovou vodou
- Zostávajúce lístky bazalky 5 sekúnd blanšírujeme vo vriacej vode
- Pomocou klieští z vriacej vody vyberieme a ponoríme ich do ľadovej vody, aby rýchlo vychladli a zachovali si farbu
- Po vychladnutí listy vyberieme a zbavíme si prebytočnej vody
- Blanšírované lístky bazalky vložíme do mixéra a zalejeme ich 60 ml olivového oleja
- Začneme mixovať do tekutej omáčky
- V prípade potreby pridáme viac oleja a dáme bokom
- Na ratatouille si rozpolíme papriku, ktorú zbavíme semienok a nakrájame ju na tenké prúžky
- Cuketu rozkrojíme pozdĺžne a nakrájame ju na štvrtky
- Baklažán nakrájame na silné kolieska a každé nakrájame na prúžky
- V hrnci rozohrejeme olej, pridáme rascu a cesnak a smažíme asi 30 sekúnd
- Všetku zeleninu pridáme do panvice, okoreníme a 1 minútu opekáme
- Pridáme 100 ml vody a varíme na vysokú teplotu asi 4 minúty
- Dokoreníme podľa chuti av prípade potreby pridáme cukor
- Ostrým nožom si každý filet cez kožu narežeme
- Zohrejeme si zvyšnú lyžicu oleja na panvici, kým nebude horúci
- Filety okoreníme a vložíme ich kožou dole do panvice
- Vyprážame, kým nie je koža zlatistá a chrumkavá a mäso nezbelie
- Filety otočíme a pokračujeme vo varení asi minútu
- Rybu stiahneme z platne a pokvapkáme ich citrónovou šťavou
- Ratatouille rozdelíme medzi taniere a položíme naň riečneho ostrieža
- Rybu pokvapkáme bazalkovým olejom, trochou olivového oleja a posypeme chrumkavými lístkami bazalky