Morský ostriež rozhodne patrí medzi jeden z najobľúbenejších rýb vôbec. Kožtička by mala byť chrumkavá, aby kontrastovala s mäkkým rybím mäsom. Tento pokrm si drží svoju jednoduchosť vďaka klasickým ingredienciám ako je cesnak a chilli. V tomto jedle je celkom dosť olivového oleja, ale pretože tam nie je žiadna omáčka, nechá vyniknúť zeleninu a cestoviny, okolo ktorých sa krásne obalia a dobre dopĺňa chilli aj cesnak. Ide o veľmi jednoduché a extrémne rýchle jedlo, ktoré chutí fantasticky!
Čo budeme potrebovať
- 2 filety z ostrieža
- 2 červené čili papričky
- 3 strúčiky cesnaku
- Štipka chilli korenia (voliteľne)
- 2 veľké hrsti ľubovoľnej zeleniny (napr. brokolica, kel, rukola – alebo použite zmes)
- 2 jarné cibuľky
- 100 g špaget
- Olivový olej
- Soľ
- Korenie
Postup
- Špagety uvaríme podľa návodu na obale vo vriacej osolenej vode
- Červené čili papričky a tri strúčiky cesnaku nakrájame na tenké plátky
- Zeleninu nakrájame na malé kúsky
- Veľkú panvicu si rozpálime na vysokú teplotu
- Pridáme asi 4 lyžice olivového oleja a necháme ich zahriať
- Cestoviny scedíme, ale necháme si asi pol šálky vody z cestovín
- Aby sa cestoviny nezlepili, premiešame ich s kvapkou olivového oleja
- Do panvice pridáme nakrájané chilli papričky, polovicu cesnaku a chilli korenie
- Dusíme asi 1 minútu, kým cesnak nezačne získavať zlatohnedú farbu
- Pridáme do panvice zeleninu a za stáleho miešania na vysokú teplotu vyprážame asi 2 minúty, kým nezvädne
- Pridáme scedené cestoviny a niekoľko polievkových lyžíc cestovinovej vody a premiešame
- Na rybu si zahrejeme veľkú panvicu na stredne vysokú teplotu
- Rybu osolíme, okoreníme a kožu pokvapkáme trochou olivového oleja
- Keď je panvica rozpálená pridáme rybu kožou dole
- Mäso na panvici pritlačíme (inak sa ryba stočí a nebudete mať chrumkavú kožu) po dobu asi 10 sekúnd, potom ju môžeme pustiť
- Ostrieža necháme smažiť asi 2 a pol minúty
- Filety otočíme a opekáme mäso len asi 30 sekúnd
- Vyberieme rybu z panvice a necháme ju odpočívať, zatiaľ čo budeme smažiť cesnakové lupienky
- Do panvice z ryby pridáme ďalšiu lyžicu olivového oleja a zvýšime teplotu
- Zvyšné strúčiky cesnaku orestujeme na oleji
- Akonáhle získajú sýtu zlatú farbu, odstránime ich dierovanou lyžicou a necháme odkvapkať na kuchynskej papierovej utierke
- Cestoviny dáme do veľkých misiek a navrch dáme filety z opečeného morského ostrieža a potom ich posypeme cesnakovými lupienkami