Ajvar z paprík a baklažánov

Ajvar z paprík a baklažánov

Ajvar je srbská zmes pečeného baklažánu a sladkej papriky a niekedy je označovaný ako vegetariánsky kaviár. Je to skvelá príloha k mäsám, najmä potom jahňaciemu, kedy recept s jahňacím mäsom nájdete nižšie v tomto článku, ale tiež si ho môžete vychutnať ako nátierku, viď sekcia TIP.

Čo budeme potrebovať

  1. 1,5 kg baklažánov
  2. 6 veľkých červených paprík
  3. Soľ
  4. Čerstvo mleté čierne korenie
  5. 5 strúčikov cesnaku (nasekaný nahrubo)
  6. Šťava z 1 citróna
  7. 125 ml kvalitného olivového oleja
  8. Lyžica jemne nasekanej petržlenovej vňate

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 250 stupňov
  2. Baklažán po celom povrchu prepicháme vidličkou
  3. Umyté baklažány a papriky položíme na plech s papierom na pečenie a opekáme asi 30 minút v rúre, kým ich šupka nesčernie
  4. Pečenú zeleninu vložíme do misy
  5. Prikryjeme ich igelitom a necháme 10 minút v pare
  6. Potom olúpeme a vyhodíme sčernelé šupky, stonky a semená
  7. Vo veľkej miske zeleninu roztlačíme alebo nakrájame, podľa toho, akú konzistenciu ajvaru chceme mať
  8. Dochutíme soľou a korením
  9. Pridáme cesnak a citrónovú šťavu a za stáleho miešania vmiešame olej
  10. Ajvar dáme do misy a podľa chuti posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou na ozdobu

Skúste v kuchynskom robote zmiešať:
300 g ajvaru
100 g ovčieho syra (alebo kozieho syra)
Strednú cibuľu
2 strúčiky cesnaku
Štipku korenia
3 lyžice kyslej smotany


Vezmite si po ruke čerstvý bochník chleba (alebo si ho upečte podľa nášho receptu na domáce pečivo ) a naneste ajvar. Posypte ju trochou soli a korenia, položte na ňu váš obľúbený syr, ktorý mimochodom môžete zapiecť, a vychutnajte si túto lahodnú nátierku z ajvaru.

Najlepšia macedónska omáčka z pečených paprík a baklažánov.
Zdroj: regal.fr

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.