Ajvar je srbská zmes pečeného baklažánu a sladkej papriky a niekedy je označovaný ako vegetariánsky kaviár. Je to skvelá príloha k mäsám, najmä potom jahňaciemu, kedy recept s jahňacím mäsom nájdete nižšie v tomto článku, ale tiež si ho môžete vychutnať ako nátierku, viď sekcia TIP.
Čo budeme potrebovať
- 1,5 kg baklažánov
- 6 veľkých červených paprík
- Soľ
- Čerstvo mleté čierne korenie
- 5 strúčikov cesnaku (nasekaný nahrubo)
- Šťava z 1 citróna
- 125 ml kvalitného olivového oleja
- Lyžica jemne nasekanej petržlenovej vňate
Postup
- Rúru predhrejeme na 250 stupňov
- Baklažán po celom povrchu prepicháme vidličkou
- Umyté baklažány a papriky položíme na plech s papierom na pečenie a opekáme asi 30 minút v rúre, kým ich šupka nesčernie
- Pečenú zeleninu vložíme do misy
- Prikryjeme ich igelitom a necháme 10 minút v pare
- Potom olúpeme a vyhodíme sčernelé šupky, stonky a semená
- Vo veľkej miske zeleninu roztlačíme alebo nakrájame, podľa toho, akú konzistenciu ajvaru chceme mať
- Dochutíme soľou a korením
- Pridáme cesnak a citrónovú šťavu a za stáleho miešania vmiešame olej
- Ajvar dáme do misy a podľa chuti posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou na ozdobu
Skúste v kuchynskom robote zmiešať:
300 g ajvaru
100 g ovčieho syra (alebo kozieho syra)
Strednú cibuľu
2 strúčiky cesnaku
Štipku korenia
3 lyžice kyslej smotany
Vezmite si po ruke čerstvý bochník chleba (alebo si ho upečte podľa nášho receptu na domáce pečivo ) a naneste ajvar. Posypte ju trochou soli a korenia, položte na ňu váš obľúbený syr, ktorý mimochodom môžete zapiecť, a vychutnajte si túto lahodnú nátierku z ajvaru.