Jedno z najobľúbenejších jedál v Nemecku! Tu sme pre vás pripravili jednoduchý recept ako si tieto vaječné rezance vyrobiť doma, ľahko a rýchlo. Perfektná textúra a dokonalá chuť, tak presne chutia originálne vaječné cestoviny, ktoré poznáte z regiónu Švábsko v južnom Nemecku!
Čo budeme potrebovať
- 260 g hladkej múky (môžete použiť aj celozrnnú)
- 2 lyžičky soli
- 4 veľké vajcia
- 125 ml mlieka (alebo vody)
- Lyžica masla
Postup
- Do veľkej misy si pridáme múku a soľ
- Premiešame, aby sa spojili
- Vajcia si rozklepneme do malej misky a rozšľaháme ich
- Uprostred múky zmesi urobíme jamku a do nej vlejeme rozšľahané vajcia
- Pridáme mlieko a začneme premiešavať a postupne prejdeme do miesenia
- Cesto miesime po dobu 16–20 minút
- Cesto by sa po 15 minútach miesenia malo začať nafukovať a tvoriť bubliny (tak spoznáme, že je dobre prepracované)
- Vo veľkom hrnci si do varu privedieme aspoň 2 litre osolenej vody a potom teplotu znížime na miernu
- Pomocou výrobníka na špecle (strúhadlá na špecle, strúhacie dosky na halušky alebo krájače na špecle) vytlačíme vaječné rezance do vriacej vody a varíme asi 2-3 minúty, kým rezance nevyplávajú hore
- Pomocou dierovanej lyžice rezance vyberieme a umiestnime do sitka
- A potom ich vysypeme do veľkej misy s ľadovou vodou
- Rezance znova scedíme a pokvapkáme rozpusteným maslom
- Podávame teplé
Špecle je možné skladovať v chladničke aj niekoľko dní a potom ich znovu ohriať. Na veľkej panvici, kde si rozpustíme trochu masla a špecle do nej vhodíme, aby sa prehriali.