Klasické francúzske mandľové croissanty

Klasické francúzske mandľové croissanty

Každý klasický brunch vo francúzskom štýle musí zahŕňať croissant. Podávajte ich s marmeládou, možno aj s trochou syra, ak túžite po slanej verzii. Ale pre skutočne sladký zážitok je najlepšie ho naplniť kvalitným mandľovým maslom alebo krémom. Tento recept na mandľový croissant je klasickou verziou raňajkového pečiva s úžasnou náplňou a opaženými mandľami navrchu!

Čo budeme potrebovať

  1. 4 lyžičky sušeného droždia
  2. 60 ml vlažnej vody
  3. 420 g hladkej múky
  4. 60 ml mlieka
  5. 40 g cukru kryštál
  6. 3 lyžice rozpusteného masla (vychladnutého)
  7. 2 lyžičky soli
  8. 120 g masla (zmäknutého)
  9. 60 g orieškového masla (alebo iné sladké nátierky)
  10. Vajcia
  11. 2 lyžice mlieka
  12. 40 g nakrájaných mandlí
  13. 2 lyžice práškového cukru

Postup

  1. Droždie zmiešame s teplou vodou a necháme odpočívať po dobu 5 minút
  2. Do rozpusteného droždia a vody pridáme chlebovú múku, mlieko, cukor, rozpustené maslo a soľ
  3. Začneme miešať cesto, miešame asi 2 minúty
  4. Pokiaľ je cesto príliš lepivé, pridáme lyžicu múky navyše, pokiaľ nebude cesto dostatočne pevné, aby držalo tvar
  5. Z cesta vytvarujeme guľu a zakryjeme ňou potravinárskou fóliou
  6. Cesto necháme 30 minút odpočívať pri izbovej teplote
  7. Cesto vyvaľkáme do obdĺžnika
  8. Potom ho prikryjeme utierkou a necháme 40 minút kysnúť
  9. Vykysnuté a vyvaľkané cesto potrieme zmäknutým maslom
  10. Potom cesto preložíme na tretiny
  11. Cesto znovu vyvaľkáme do obdĺžnika a znovu ho preložíme na tretiny
  12. Znovu ho zakryjeme potravinárskou fóliou a uložíme na hodinu do chladničky
  13. Postup potom zopakujeme ešte raz
  14. Cesto znova vyvaľkáme do obdĺžnika
  15. Pomocou ostrého noža cesto pozdĺžne uprostred rozrežeme, aby sa vytvorili dva obdĺžniky
  16. Každý kus narežeme tak, aby nám vzniklo 10 kusov cesta
  17. Nakoniec každý kus rozrežeme diagonálne na polovicu, aby sme vytvorili 20 trojuholníkov.
  18. Do špičky každého trojuholníka dáme malú lyžičku orieškového masla a potom trojuholník zdola zrolujeme a nakoniec ho ohneme, aby vznikol tvar polmesiaca
  19. Hotové croissanty umiestnime na ľahko vymastený plech, tak aby sa nedotýkali
  20. Zakryjeme ich plastovou fóliou a necháme 45 minút kysnúť, kým takmer nezdvojnásobí svoj objem
  21. Rúru medzitým predhrejeme na 160 stupňov
  22. Vyšľaháme si vajcia s 2 lyžicami mlieka
  23. Povrch každého croissantu potrieme vajíčkom a potom ich posypeme nakrájanými mandľami
  24. Croissanty pečieme 14 až 16 minút, kým nie sú nafúknuté a mandle dozlatista opečené
  25. Vršky teplých croissantov posypeme práškovým cukrom

Croissanty je najlepšie jesť čerstvé. Ak vám zostanú aj na druhý deň, môžete ich aspoň trochu oživiť tým, keď ich v rúre asi 5 minút jemne prehrejete.

Ak by ste chceli upiecť tieto croissanty ráno, môžete si ich pripraviť deň vopred a cez noc je zakryté potravinárskou fóliou uchovať v chlade. Namiesto toho, aby ste ich nechali kysnúť pri izbovej teplote, nechajte ich do rána v chladničke a potom pokračujte v recepte.

Vychutnajte si sladkú verziu týchto nadýchaných croissantov s našimi skvelýmireceptami na marmelády a vychutnajte si ich napríklad s malinovou marmeládou.
Pokiaľ skôr fandíte slaným pokrmom brunch nevynímajúc, skúste croissant s týmito nátierkami z romadúru . Možností je nepreberné množstvo!

Domáce nadýchané francúzske pečivo s orechovou náplňou.
Zdroj: theflavorbender.com

Banánový chlebíček je výborná vec, ale čo tak vyskúšať tieto sladké recepty na domáce muffiny , ktoré by tiež nemali chýbať pri žiadnom pravom americkom brunchu.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.