Ikonické raňajky vo francúzskom štýle. Pokrm croque madame, je sendvič vyrobený z chleba typu briošky s typickou náplňou zo syra, šunky, sadených vajec a bešamelovej omáčky. Vajcia servírujeme žĺtkom nahor, aby žĺtok pri krájaní sendviča mohol vytiecť.
Čo budeme potrebovať
Na bešamel
- 90 g nesoleného masla
- 30 g hladkej múky
- Lyžička soli
- Štipka mletého muškátového orieška
- 730 ml mlieka
- 50 g strúhaného parmezánu
Ďalšie prísady
- Bochník briošky (alebo toastového chlebu)
- 30 g strúhaného tvrdého syra
- 8 plátkov šunky (nakrájané na malé kúsky)
- 25 g strúhaného parmezánu
- Maslo (zmäknuté)
- 4 veľké vyprážané vajcia
Postup
- Na bešamel si rozpustíme 6 lyžíc masla v nepriľnavej panvici
- Potom zašľaháme múku
- Pokračujeme v šľahaní a varení po dobu 2-3 minút, tak aby zmes bola hustá
- Pomaly zašľaháme jednu polovicu mlieka
- Nechajte múčnú zmes, aby mlieko absorbovala, a potom pridáme zvyšok mlieka
- Najprv múčná zmes bude vyzerať ako pasta, ale pomaly zriedi
- Pokračujeme vo varení, asi 5–8 minút na strednú teplotu, kým omáčka nezhustne
- Akonáhle omáčka zhustne, zašľaháme soľ, muškátový oriešok a ½ parmezánu
- Pokračujeme v šľahaní, kým sa syr nerozpustí
- Omáčku odstránime z platne a necháme mierne vychladnúť
- Medzitým si pripravíme sendvič
- Rúru predohrejeme na 150 stupňov
- Plech vyložte papierom na pečenie
- Briošku nakrájajte na 8 hrubých plátkov alebo pracujeme s klasickými plátkami toastového chleba
- Na 4 plátky chleba nasypeme nastrúhaný tvrdý syr
- Potom na syr položíme plátky šunky a na každý plátok dáme lyžicu bešamelu.
- Navrch položíme zvyšné plátky chleba a vrch potrieme zmäknutým maslom
- Predhrejeme si veľkú panvicu na strednú teplotu
- Do nej vložíme sendviče potretou stranou dole
- Zatiaľ čo sa táto strana opeká, druhú stranu taktiež potrieme maslom
- Pečieme z každej strany asi 2 minúty, kým nie sú obe strany zlatisté
- Akonáhle sú obe strany opečené, položíme ich na pripravený plech
- Navrch každého sendviča pridáme 2 lyžice bešamelu a 1 lyžicou parmezánu
- Vložíme ich do rúry a pečieme asi 5 minút, kým sa syr nerozpustí
- Vyberieme sendviče z rúry, pridáme sadené vajcia a ihneď podávame
Vychutnajte si nadýchaný toastový chlieb aj inak. Môžete ich vyskúšať v najrôznejších variáciách, sladkých i slaných, podľa týchto výborných receptov s toastovým chlebom .