Tento sladučký recept na feniklovú tortu, by nemal chýbať po žiadnom nedeľnom obede.
Ingrediencie:
Tortový korpus
- 1 lyžica feniklových semienok
- 1 cibuľa feniklu zbavená stredu (asi 225 g)
- 2 lyžice masla
- 250 g sparených mandlí
- 250 g vylúpaných nesolených pistácií
- 6 vajec
- 250 g cukru
Sirup
- 1 malá cibuľa feniklu zbavená stredu
- 4 hviezdičky badiánu
- 1 lyžička feniklových semienok
- 1/2 lyžičky anízových semienok
- 250 ml vody
- 125 g cukru
Posup:
- Na sucho v panvici opečte 1 lyžicu feniklových semienok pokiaľ nezačnú voňať (asi 3 minúty). Opražené semienka, presypte na tanier a dajte bokom
- 1 cibuľu feniklu nakrájajte na tenké plátky
- Fenikel opekajte na miernom ohni na masle do mäkka (asi 10 minút) a dajte bokom
- Mandle a pistácie dajte do mixéra a mixujte do jemna
- Všetky vajcia rozklepnite a oddeľte bielky od žĺtkov
- Žĺtky s cukrom vyšľahajte do peny
- Do žĺtkovej peny veľmi opatrne vmiešajte orechy, opražené semienka a fenikel
- V mise si vyšľahajte sneh z bielkov, ktorý jemne vmiešajte do cesta
- Cesto vlejte do tortovej formy a pečte asi 40 minút pri 180 ° C
- Po upečení nechajte korpus vychladnúť
- Medzi tým, než sa upečie a vychladne tortu si pripravte sirup
- Na panvici si opečte badián, semienka anízu a feniklu (opekajte asi 3 minúty)
- Po 3 minútach pridajte na jemné plátky nakrájaný fenikel, cukor, zalejte vodou a všetko priveďte do varu pokiaľ fenikel nebude mäkký a zmes poriadne prevarená (20 minút)
- Uvarený sirup nechajte so všetkým korením vychladnúť, aby sa prepojili chute
- Vychladený sirup sceďte cez sito
- Vychladnutý tortový korpus polejte sirupom a nechajte vsiaknuť
Tortu si najlepšie vychutnáte nakrájanú na kúsky, zdobenú šľahačkou a poliate lyžicou sirupu.
Ak ste fanúšikovia tort vyskúšajte naše ďalšie sladučké recepty na torty .