Neholdujete príliš kysnutému cestu alebo sa jeho príprave z nejakého dôvodu vyhýbate? Potom treba vyskúšajte tento variant z nekysnutého cesta.
Ingrediencie
- 6 bielkov
- 350 g práškového cukru
- 2 lyžičky vínneho octu
- 25 g kukuričnej múky
Ingrediencie na náplň
- 6 žĺtkov
- 350 g práškového cukru
- Šťava zo 4 citrónov
- 225 g masla
- 450 ml smotany
Postup
- Predhrejte rúru na 150 stupňov Celzia a pripravte si plech, ktorý vystelete papierom na pečenie.
- Z bielkov si vyšľahajte sneh, kým nebude dostatočne tuhý a postupne pomaly prisypávajte a všľahajte cukor. Sneh by mal byť tuhý a lesklý.
- Ocot a kukuričnú múku zmiešajte v hrnčeku do hladka a primiešajte do snehu.
- Polovicu pripravenej zmesi na pusinky rozložte na plech, aby ste z nich vytvorili kruh.
- Zo zvyšku zmesi utvorte cukrárskou trubičkou vrch pusiniek, ktoré umiestnite rovnomerne okolo kruhu.
- Vložte do predhriatej rúry a pečte cca 1,5 – 2 hodiny, kým pusinky nebudú úplne tuhé a pôjdu jednoducho zlúpnuť z papiera na pečenie.
- Medzitým si pripravte náplň – v miske nad hrncom s vriacou vodou si rozpustite žĺtky, cukor a citrónovú šťavu, postupne pridávajte maslo. Po vychladnutí pridajte našľahanú smotanu.
- Touto zmesou potrieme upečený a vychladnutý pusinkový kruh, ktorý následne pokryjeme upečenými pusinkami – viď foto.
- Dozdobíme citrónovou kôrou a čokoládovými vajíčkami.
Zachutnal vám pletenec? Ochutnajte aj tradičné veľkonočné judáše , ktoré môžete upiecť podľa našich receptov.