Na tomto veľkonočnom pletenci so škoricou sa nedá príliš pokaziť. Stačí na to izbová teplota droždia, usilovnej ruky a trocha trpezlivosti.
Ingrediencie
- 600 g hladkej múky
- 1 lyžička múky
- 80 g cukru
- 1 lyžica škorice
- 125 g masla
- 300 ml mlieka
- 2 kocky droždia
- citrónová kôra
- 1 vajce
Postup
- Do misy si preosejte múku, do ktorej pridáte cukor, suché droždie, citrónovú kôru, soľ a dobre pomiešajte.
- Vo vlažnom mlieku rozpustite maslo a pridajte do misy.
- Miešajte, kým nebude cesto hladké a nebude sa odlepovať od stien misy, podľa chuti môžete pridať hrozienka.
- Nádobu prekryte utierkou a nechajte cesto vykysnúť asi po dobu 2 hodín.
- Ručne rozdeľte cesto na 3 rovnaké kusy, ktoré prevaľkáte do dlhých roliek s priemerom asi 2,5 cm.
- Tieto role spojte na ich vrchole a spleťte ich ako vianočku.
- Spletený vrkoč spojte do kruhu – viď foto.
- Veniec potrite rozšľahaným vajcom, prípadne môžete posypať plátkami mandlí.
- Vložte do rúry a pečte cca 20 – 30 minút, kým bude povrch zlatistý.
Pri príprave tradičného veľkonočného pečeného venca sa vám ale medze nekladú – môžete do cesta pridať množstvo ingrediencií, presne podľa vašej chuti.