Veľkonočné šoldrá sa pečie aj v Portugalsku. Je to najlepšia veľkonočná šoldra, ktorú ste kedy jedli. Tentokrát si aj cesto urobíte od základov sami. Nebojte sa, nejde o nič zložité.
Ingrediencie na cesto
- 1 kg hladkej múky
- 18 vajec
- 200 g masla
- 200 ml olivového oleja
- 150 ml vody
- 30 g čerstvých kvasiniek
- 30 g morskej soli
Ingrediencie na náplň
- údená šunka
- klobása
- slanina
Postup
- Všetky prísady by mali mať izbovú teplotu.
- Pripravte si papier na pečenie.
- V malej miske rozšľahajte teplú vodu s čerstvými kvasnicami.
- V ďalšej miske si rozšľahajte vajcia.
- Na malej panvici si rozpustite maslo, zložte panvicu z tepla. Pridajte olivový olej, a potom dajte zmes stranou.
- Vo veľkej miske zmiešajte múku a soľ. Uprostred urobte dieru, pridajte do nej zmes vody s kvasnicami a pomaly cesto premiešajte.
- Pridajte do cesta olivový olej s maslom.
- Cesto miešajte asi 15 minút, kým sa neobjavia bubliny.
- Misku zakryte utierkou a cesto na veľkonočný plecovník nechajte odstáť asi 2 hodiny pri izbovej teplote.
- Nakrájajte si klobásku na plátky, rovnako tak aj údenú šunku či slaninu.
- Cesto rozprestrite na papier na pečenie, rozložte naň klobásku, šunku aj slaninu, a potom cesto zabaľte tak, aby to vyzeralo ako chlieb.
- Ešte nechajte na pol hodiny chleba nakysnúť.
- Predhrejte si rúru na 225 °C.
- Veľkonočné šoldrá sa pečie zhruba 40 minút.
Vyskúšajte aj naše recepty na veľkonočné bochníky . Mazanec, pletenec aj sladká buchta.