Nemecká veľkonočné šoldrá

Nemecká veľkonočné šoldrá

Aj v susednom Nemecku sa v tento kresťanský sviatok pečie plecovník. Ich recept na plecovníky sa podobá tým našim.

Ingrediencie

  • 1 lyžica aktívneho sušeného droždia
  • 1/4 hrnčeka melasy
  • 3 lyžice medu
  • 3 hrnčeky chlebovej múky
  • 1 lyžica rasce
  • 1 lyžica mletých semien koriandra
  • 2 lyžičky soli
  • 1 lyžička mletého kardamómu
  • 3 a 1/2 hrnčeka tmavej ražnej múky

Ingrediencie na šunkovú náplň

  • 1 kg vykostené údené šunky (údeného pliecka, klobásy, slaniny)
  • 2 ks cibule nakrájané na plátky
  • 1 vetvička rozmarínu
  • 2 šalviové listy
  • 1 lyžica korenistých guličiek
  • 3/4 lyžičky čierneho korenia
  • 1/4 lyžičky mletého klinčeka
  • 1/4 lyžičky mletého nového korenia
  • 1-2 hrnčeky dijonskej horčice
  • 1 hrnček hnedého cukru

Postup

  • Deň dopredu si pripravte cesto na chlieb. Zmiešajte droždie s 1/4 hrnčekom horúcej vody, čakajte, až vznikne pena.
  • Medzitým si zohrejte melasu, med a 1 a 3/4 hrnčeka vody. Neustále zmes miešajte, inak by sa vám začala pripaľovať. Vzápätí ju nechajte vychladnúť.
  • V miske zmiešajte múku, rascu, koriander, soľ a kardamóm. Zmes miešajte, aby sa jednotlivé ingrediencie dokonale prepojili.
  • Pridajte kvasnice a melasovú zmes, cesto miešajte vareškou, kým sa suroviny nespoja. Postupne pridávajte ražnú múku, a to dovtedy, kým nezačne cesto lepiť a držať pohromade.
  • Ak sa vám bude zle miešať vareškou, hneťte ho ručne, a to pokojne aj desať minút. Stále pridávajte múku, kým nebude cesto lepkavé.
  • Cesto sformujte do gule a dajte ho do naolejovanej misy. Zakryte a nechajte ho nakysnúť zhruba dve hodiny.
  • Potom cesto zľahka premiešajte, vráťte ho do misky, tú zakryte viečkom a cesto nechajte chladiť cez noc v chladničke.
  • Ďalší deň si pripravte šunku. Dajte ju do hrnca, zalejte ju vodou, pridajte cibuľu, šalviu, rozmarín a korenie. Priveďte ju do varu a varte ju zhruba hodinu a pol. Šunku vytiahnite a nechajte ju vychladnúť. Akonáhle vychladne, vyberte cesto z chladničky a nechajte ho odležať pri izbovej teplote zhruba jednu až dve hodiny.
  • Pracovnú dosku si oprášte múkou a vyvaľkajte cesto tak, aby bol plát hrubý zhruba pol centimetra.
  • V malej miske zmiešajte čierne korenie, klinčeky, mleté korenie, dijonskú horčicu a hnedý cukor. Šunku touto zmesou pomažte a položte ju na cesto.
  • Okraje cesta trochu navlhčite, potom cesto preložte cez šunku a okraje pritlačte k sebe.
  • Vyložte si plech papierom na pečenie. Položte naň veľkonočnú šoldru a nechajte ju ešte pol hodiny odstáť.
  • Počas toho si predhrejte rúru na 250 °C.
  • Pliecovník pečte hodinu a pred krájaním ho nechajte vychladnúť.
Plecovník plnený šunkovou náplňou na Veľkú noc.
Zdroj: 12tomatoes.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.