Máte prebytok vajec? Pripravte si lahodnú krémovú polievku z jednoduchých surovín, ktorá je plná zemiakov, slaniny a vajec.
Ingrediencie
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice hladkej múky
- 300 g zemiakov, olúpaných, krájaných na kocky
- 4 vajcia, uvarené natvrdo
- 250 ml smotany na varenie
- čerstvý kôpor, jemne nasekaný
- 1/2 lyžičky drvenej rasce
- 2 bobkové listy
- ocot a soľ
- 8 plátkov anglickej slaniny, pokrájaných, nasucho vyškvarených
Postup
- V hrnci na masle opražíme do svetlo zlatej farby múku.
- Zalejeme litrom studenej vody a privedieme do varu.
- Vsypeme zemiaky, soľ, rascu, bobkový list a za občasného miešania varíme 20 minút.
- Až zemiaky zmäknú, pridáme smotanu a kôpor.
- Vytiahneme bobkový list.
- Dochutíme octom a soľou.
- Vajcia nakrájame na štvrtky.
- Polievku rozdelíme do tanierov, pridáme vajcia a slaninu, prípadne čerstvý kôpor.
Ku všetkým polievkam sa výborne hodia rôzne chutné závarky napr. rezance, nočky, kvapkanie, svietok, do ktorých je možné opäť pridať množstvo chutných a zdravých byliniek.