Zaváranie sliviek v rúre má veľkú výhodu – do rúry sa zmestí oveľa viac pohárov ako do zaváracieho hrnca.
Ingrediencie
- slivky
- nálev
- poháre na zaváranie
- hlboký plech na pečenie
- noviny alebo letáky
Postup
- Nachystajte si a vyčistite dostatočný počet zaváracích pohárov s viečkami.
- Prichystajte si aj nálev, ktorý treba nechať vychladnúť.
- Potom predhrejte rúru na 150 stupňov Celzia.
- Slivky dôkladne umyte, zbavte rôznych nečistôt ako sú stopky alebo lístky.
- Podľa ľubovôle ich môžete vykôstkovať.
- Vložte ich do pohárov a po okraj ich zalejte nálevom.
- Pripravte si hlboký plech, ktorý vysteľte hrubou vrstvou novín alebo letákov – môžete použiť aj staré utierky alebo uteráky.
- Poháre umiestnite na plech asi 5 centimetrov od seba – nezarábajte ich viečkami.
- Vložte do rúry a pečte asi 50 – 60 minút.
- Akonáhle sú slivky upečené, vyberte ich z rúry a aj hneď ich riadne zaviečkujte – najvhodnejšie sú viečka s gumovým závitom.
- Cez noc ich nechajte vychladnúť a potom ich umiestnite do komory.
Zavarte si aj marhule a uchovajte si svoje obľúbené ovocie po celý rok!