Ako pripraviť dokonalý šalát, ktorý je tak obľúbený v reštauráciách aj fast foodoch?
V čom tkvie jeho kúzlo?
Spojenie najemno nakrájanej zeleniny a vláčneho dresingu sa skvele hodí ako príloha ku grilovaným mäsám, náplň do obložených bagiet aj ako ľahká letná desiata.
Aké sú tie najlepšie recepty na Coleslaw?
To sa dozviete v našom článku.
Bonusové tipy na dresingy 3x inak
Základ Coleslawu býva väčšinou rovnaký, ale to, čo mu dodáva onú špecifickú chuť, je dresing. Napríklad sa inšpirujete niektorým z našich bonusových tipov.
Ázijský dresing
“Slaw” šalát na ázijský spôsob? Prečo nie, stačí sa trochu pohrať s dresingom. Všetky ingrediencie zmiešajte dohromady, nechajte chvíľu odstáť a potom zmiešajte so šalátom.
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica sezamového oleja
- 60 ml ryžového octu
- 3 lyžice medu
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 1 strúčik cesnaku (vymiešaný)
- 1 lyžica nastrúhaného zázvoru
- chilli podľa chuti
- soľ
Dresing z kyslej smotany a ananásovej šťavy
Už sme tu mali jogurt aj cmar, ale čo tak kyslá smotana? Aj s ňou bude šalát chutiť skvele! Obzvlášť, keď pridáte do dresingu príchuť ananásu.
- Menšia hrsť nadrobno nakrájaných listov petržlenovej vňate
- 150 g kyslej smotany
- 50 g majonézy
- 3 lyžice ananásového džúsu (ideálne nesladený)
- 15 g cukru kryštál
- soľ
- korenie
KFC dresing
Už ste niekedy ochutnali Coleslaw z KFC? Jeho špecifická chuť často vedie k vyhľadávaniu toho, ako že tam šalát vlastne robia. A my vieme, ako na to! Za všetko môže práve ich špecifický vláčny dresing.
- 120 g majonézy
- 60 ml mlieka
- 60 ml cmar
- 60 g cukru kryštál
- 1 ½ lyžice octu
- 2 ½ lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- soľ
- korenie
A ako robíte tento slávny šalát vy? A viete, kde vôbec vznikol? Aj keď jeho názov znie tak, akoby bola jeho domovina v niektorom zo slovanských národov, nie je to tak.
Tento recept je veľmi obľúbený v Amerike už od 18. storočia, a preto je často spájaný s typickým americkým fastfoodom, grilovaným mäsom a plnenými žemľami.
Pôvodne sa však Coleslaw začal robiť v Holandsku, kde sa mu hovorí koolsla, čo v preklade znamená kapustový šalát. Pôvodne sa však podával teplý, pre studenú verziu potom preto vzniklo pomenovanie cold slaw, z čoho vznikol dnes používaný názov.
Nech už je ale história tohto pokrmu akákoľvek, jasné je, že si svoju obľubu zanechá aj pre budúce generácie.