Tento šalát je vhodný ako zdravá večera aj pre tú najnáročnejšiu návštevu a nielen, že krásne vyzerá, ale aj skvele chutí. To jednoducho musíte vyskúšať!
Ingrediencie
Na šalát:
- 2 hlávky rímskeho šalátu alebo iného obľúbeného šalátu
- 1/2 malé hlávky červenej kapusty, nakrájaná
- 1 a 1/2 šálky nakrájaného řapíkatého zeleru
- 1 žltá paprika, nakrájaná na kocky
- 1 oranžová paprika, nakrájaná na kocky
- 2 šálky cherry paradajok, nakrájaných na plátky
- 170 g čerstvých húb, nakrájaných na plátky
- 1/2 červenej cibule, nakrájaná na tenké plátky
- 6 jarných cibuliek, nakrájaných na kocky plus ďalšie na ozdobenie
- 1 šálka mrazeného hrášku, rýchlo rozmrazeného pod teplou vodou
Na dresing:
- 2 šálky majonézy alebo 1 šálka majonézy a 1 šálka gréckeho jogurtu
- kôra z jedného citróna
- 1 polievková lyžica nasekanej čerstvej petržlenovej vňate, voliteľne
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 1 malá lyžica kryštálového cukru
Na topping:
- 1 šálka strúhaného syra čedar alebo iného syra podľa vášho výberu
- jarná cibuľka
- 6 plátkov slaniny, restovaných dochrumkava a rozdrobených (voliteľne)
- chrumkavá cibuľka (voliteľne)
- krutóny alebo vlašské orechy (voliteľne)
Postup
- Do hlbokej sklenenej šalátovej misy navrstvite všetku zeleninu v poradí podľa toho, ako sú ingrediencie vypísané vyššie.
- Množstvá sú približné a môžete si ich upraviť podľa ľubovôle.
- Rímsky šalát nadobudne skoro do tretiny, než naň navrstvíte ostatné ingrediencie.
- Všetky ingrediencie na dresing zmiešajte v malej miske a rozotrite na šalát.
- Posypte syrom a jarnou cibuľkou.
- Pokiaľ pripravujete šalát vopred, prikryte ho pokrievkou alebo plastovou fóliou a dajte do chladničky na 8 hodín.
- Tesne pred podávaním šalátom zľahka prehoďte a podávajte s ďalšími toppingmi, ak chcete.
Máme pre vás aj ďalšie vynikajúce recepty na šaláty z niekoľkých vrstiev 7x inak. Ochutnajte ich všetky!